16 Dec 2011

Fluffy Chocolate Pancake


Assalammualaikum dan salam di hari Jumaat buat semua.
Semalam tak sempat nak update blog dan bw pun...kalau tak berupdate tu maknanya saya busy lah yer. kalau dah ada program luar tu memang saya tak duk umah pun. Semalam ada jemputan lunch dan program kat ofis mr.hubby so...dari pagi keluar sampai malam baru blk. Gitulah kalau dah sibuk ngan aktiviti luar dapur pun tak berasap la jawabnya.


Tapi tak kisah la coz tak ada apa yg nak saya kejarkan kat blog ni pun...sekadar utk mengisi masa lapang kalau ada masa terluang tu InsyaAllah akan saya kongsikan disini. Bukan sekadar masakan saja akan dikongsikan bersama tapi apa saja aktiviti saya selama di rantauan org ini. Dalam masa yg sama utk simpanan kenangan buat saya juga nanti. Btw, terima kasih pada yang sudi singgah ke blog rojak saya ni dan pada followers baru juga tqvm...:D


Oklah berbalik pada n3 hari ni, layan pankek pula lah. Pankek ni gebus jer rasanya dan sedap bila dimkn dgn choc syrup ni. Resepi asalnya dari Allrecipes dan saya copy dari dapur kak Nor @ SGTerima kasih pada tuan empunya resepi dan Kak Nor kerana berkongsi resepi pankek yang sedap ni. Izinkan saya berkongsi disini pula yer.


FLUFFY PANCAKE
source: Allrecipes
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar
1 cup all-purpose flour (nieza campur tepung kek sikit)
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda 
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted
cooking spray ~ optional
3 tablespoons cooking chocolate




Directions
Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".
Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.



32 comments:

  1. Amboi! cantik menggoda ini pancake...gebu...bentuk molek je...gambo...cun...tetelan air liur akak dibuatnya...nak mintak sekeping...alahai...jauhnya...:)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya hujan2 pekena pancake ni..:)

    ReplyDelete
  3. bergaya betul pancake Nieza ni, nak sentuh pun sayang takut tumbang, hehe

    ReplyDelete
  4. sedap!! akan amik 2 keping ya.. hehe

    ReplyDelete
  5. As'salam Nieza

    Selamat pagi Nieza, pagilah ya kat sana tu..hehehe. patutlah kasi hidang k.ct dengan pancake yang gebu ni, sedapnya dapat pulak ada topping yang meleleh macam tu..perghhh kenyang makan ni bertingkat2 lama juga tak buat pancake ni Nieza :)

    ReplyDelete
  6. kebetulan pagi tadi baru makan di McD... :)
    kalau letak coklat lagi sedap ni :)

    ReplyDelete
  7. aduhhhhh..memang nampak gebu & fluffy ..aah coklat meleh tu..aduh nieza..rasa nak jilat ajelah..

    ReplyDelete
  8. Mak ai....tingginya...twin tower klcc kalah ni...memang favourite anak2 akak

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Nieza,

    wah tersusun cantik gitu...rasa akak kan mcm nk cekup sekeping bawak lari jauh2...hehe.

    ReplyDelete
  10. salam kak nieza.. lawanya pancake akak.. ita mencari2 pan nak buat pancake ni saiz yang kecil.. lawa sangat kak tentu rasanya sedap

    ReplyDelete
  11. cantiknya! bersusun bertingkat-tingkat dengan coklat melelel-leleh, tak sedar liur kita pun ikut meleleh!
    sedapkan pancake tu Nieza.

    ReplyDelete
  12. salam nieza - nampak sgt sedap pancake nya

    ReplyDelete
  13. as-salam kak nieza


    I’m drooling just looking at the picture...

    ReplyDelete
  14. salam k nieza..menggoda btolla penkek akak nih.. x tahan tgk ceklat yg meleleh tu..saye da bp hari plan nak wat penkek tp asyik tak jadi je..hahaha...malas sebnonye...:)

    ReplyDelete
  15. aslmkum nieza.. apa kbr.. bru sempt nk BW ni.. amboi tingginya PC ni.. tak tahan tgok lelehan coklat tu..

    ReplyDelete
  16. wow..wow..wow...geramnya tngk pancake cekelat ni...siap meleleh lagi cekelatnya..kalau nmpk anak2 akak ni maunya di suruh buat..Hamka je nak pancake ijau tapi akak tak terbuat2 lagi..rasanya ok gak eekkk kalau letak kaler ijauuuu..hehehehe..

    ReplyDelete
  17. Gulp!
    Terasa masuk cafe jer tgk pic ni
    Cantekkkkk pancake akak
    Terasa kesedapan Nya even x mkn pun ngeee

    ReplyDelete
  18. nieza..cantiknya nieza buat..bertambah sedap rasanya bila dihias cantik kan

    ReplyDelete
  19. wahhh!!!!!!!!! gebus!! tun pernah try yg biasa, x buat lg versi coklat.. nmpk sgt sedap, siap ada Hershey's choc lagi.. nakk!!

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum..
    wahhhh cantik comel cute je pancake nyer tu. saya pun dah banyak kali jugak buat pancake ni. nanti post entry nak edit gambar dulu. tapi kemas n comel la pancake nieza ni

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum nieza cayang..
    sedapnya tgk pancake tu.. baru jer td makan pancake buat masa bf... nie tgk nieza tayang nie mcm nak buat lg resipi nie plak.. sedapnya tgk.. cantik plak tu pancake yg nieza buat..

    ReplyDelete
  22. Salam Nieza,, coklat leleh tu mengacam tul,, anak K1 mmg suka ngan pancake bercoklat cam ni.. :)

    ReplyDelete
  23. Slmt berhujung minggu Nieza.bersusun pancake coklat Nieza.....boleh tumpang sarapan sama... .
    akakpun sama mcm Nieza...xtvt di rantau org disimpan di blog utk kenang-kenangan....selang seli dg masakan.

    ReplyDelete
  24. Salam Nieza,
    Amboi gebu nya pancake dia. Bulat elok je. Memang best ni makan dengan sos coklat tu. :)

    ReplyDelete
  25. Hiasan tu membuatkan pancake Nieza bertambah sedap hehehe...

    ReplyDelete
  26. wahh...gebunya pankek ni...nampak sedap laaa...nk kene try niii....

    salam kenal2an dari dari saya.... n daya folo....

    ReplyDelete
  27. Wahhh mengancamnya pancake diaaaa....!

    Nak duk berjiran bleh? hehehe

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum Nieza,
    Wahhhhh.....menarik dan tertarik sangat dengan pankek tu, klu dpt kat anak2 sure berebut

    ReplyDelete
  29. terkeluar air liuq akak nieza.. sedap nyaaa...

    ReplyDelete
  30. Salam Nieza..wahhh nampak gebusss betul pancake ni..Sedap betul makan ngan sos choc..ada madu dan eskrem pun best ni

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers