19 Dec 2011

CINNAMON PULL APART BREAD


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Bersiaran kembali setelah 2 hari cuti di hujung minggu...biasa hujung minggu memang saya jarang online selalu bermalas-malasan dgn aktivti diluar umah. Kalau time cuaca sejuk ni melepak kat shopping mall jer la kejanya. Sekarng ni lak nak christmas so... sana sini banyakla sale. 


Oklah berbalik pada n3 hari ni pula...virus CPAB ni dah sampai sini dah...haha ramai dah yg buat roti ni kan..saya buat roti ni hari Jumaat malam hari tu lagi ..hari ni baru kesempatan nak share kat sini. So...maaflah roti pun dah abis layan gambar jer lah yer. CPAB ni nampak mcm tak cun sangat sebab saya gunakan gula perang sepenuhnya dan bubuh byk cinnamon..memang suka sgt mkn roti yg ada cinnamon ni. Kat umah ni sentiasa  ada stok cinnamon powder ni coz mr.hubby kalau masak dia suka la letak cinnamon tu. 


Tapi memang sedapla CPAB ni....wangi jer masa bakar tu buatkan tak sabar nak mkn. Keluar jer over terus makan:D Terima kasih pada tuan empunya resepi asal Joy the Baker dan pada semua yang sebarkan virus ni, Shidah, K.Nor, Tun TelaniKak ZanaKak Lieza , dan last tadi nampak kat dapur Izah Daut. Maafla kalau ada lagi yg saya dah terlepas pandang dan  Izinkan saya berkongsi disini pula :D


CINNAMON PULL APART BREAD

Recipe: Joy the Baker



For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract


For the Filling

1 cup gula kasar ~ nieza bubuh semua gula perang

2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) 
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ nieza tak bubuh
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown




Cara:
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.


note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)


Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. 


*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah

Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.


Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.


Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

* Kaedah K.Nor bila guna BM:
Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)
Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam)
On kan BM dan biarkan ia menguli spt biasa.



26 comments:

  1. salam nieza.. baru jer nak ngendeng tp dah abis la pulak.. hehe

    ReplyDelete
  2. aslmkum nieza.. akk pun byk stok guka perang.. dah tergerak hati jugak nk gunakannya.. tpi bila dah buat terus terlupa.. ank2 akk suke sgt dgn roti ni.. dah 2x buat tetap laris.. paling best makan kt part yg atas tu..manis, harum dn tebal keraknya...

    ReplyDelete
  3. Nieza...dah abis ke...gigit jari ...kempunan akak...cam kena buat sendiri je ni nampak gayanya...:)

    ReplyDelete
  4. WAh! aroma cinnaamon dah sampaike sini .

    ReplyDelete
  5. wahhh.. mewahnyer cinnamon dia... mesti sedap nihhh... nakkk!!!! tun aritu letak separuh je cinnamon sbb takut adik2 x suka bau kuat sangat cinnamon.. tp tun sukaaa sgt rasa cinnamon tu.. nnti nk buat lg sekali.

    ReplyDelete
  6. Same here weken mmg jrng on9
    Sure wangi bau roti tu khen
    Oishiiiiiii!

    ReplyDelete
  7. Niezaaaa.....akak terbau cinnamon juga kat sini...tu laju jer tu dtgggg tu....tapi dah abihhhh...hukhukhuk

    ReplyDelete
  8. sedapnya!! sy suka jugak dgn cinnamon taste ni, kene tengok link cara bentuk tu. menarik!

    ReplyDelete
  9. Salam Nieza.famous sungguh roti ni kan???semua org dah buat kecuali K.Ros...Nak kena buat juga ni.

    ReplyDelete
  10. suka..bau wangi cinnamon tu..

    ReplyDelete
  11. Nieza dah sampai kat Finland ye ghoti ni,akak jugak yg tertinggai ketapi

    ReplyDelete
  12. Assalam Nieza,
    sana sini ada sale, tu yang best!
    sedapnya bau cinnamon...kita yang dah nak tarik selimut pun terus bingkas bangun datang ke sini...mmmm..yummy!

    ReplyDelete
  13. As'slaam Nieza

    Ambil kesempatan ni singgah sebab lepas solat tadi Hubby terus mandi sebab baru balik kerja. Jadi ada time ni cepat2lah BW..hehehe

    K.ct ni pun sama Nieza, bila hujung2 minggu memang jarang nak dok kat Blog dan update segala. sebab waktu2 macam tu memang k.ct luangkan bersama family sepenuhnya. dah dapat update 5 hari tu alhamdulillah lah kan..hehehe

    k.ct malas nak buat CPAB sebab bimbang anak2 bujang ni tak nak makan. Jadinya Mama dia duk intai2 dan tenung2 jerlah teman2 yang dah buat ni..hehehe

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Nieza


    ada lagi ke....he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  15. salam kak nieza.. ramai yang dah cuba.. nak try gak la.. biar la ada kerajinan esok boleh try.. hiiihihihi

    ReplyDelete
  16. salam alamak tadi dah komen tapi macam tak keluar ke.. kalau ada sorry sangat.. ramai yang dah cuba .. bila kata sedap tu teringin nak buat sok.. moga ada la mood kerajinan sok..:)

    ReplyDelete
  17. mmmm sedap ek...kene cuba la nampak gaye ni..hehe

    ReplyDelete
  18. memang sedapkan nieza? akak pun dah buat gak mlm kelmarin utk sarapan pagi tadi.. tp lom sempat nak update lagi... gambar pun lom edit.. ehehe... akak suka tp anak2 kurang sikitlah mungkin sbb rasa cinnamon tu kot.. puaslah ibunya leh mkn ulang2.. hehe..

    ReplyDelete
  19. salam nieza...sana sini org dok buat roti ni,akak jugak yg tertinggal yer....haiiisssshh xblh jadi ni, kena try jugak nmpak gayanya....hihihii

    ReplyDelete
  20. akak tak pernah buat roti uwaaaa

    ReplyDelete
  21. Kak nieza cayang,byk ari xbuka blog n bw,byk sungguh terlepas n3 menarik,owh skng nih demam roti nih lak eks,aritu hokaido,adeiii nak juga wat nanti..Nmpak sedap..Sy baru arini mula msk,seterlah byk ari berehat,hehe..
    Tuhla kak,kalo weekend n ari yg hubby xkja,sy mmg x fb@blogging kak,Yerla bek abiskan masa ngan family lak kan..

    ReplyDelete
  22. terasa kesedapannnn di anak tekak lyn skang ni k.nieza..hhuhuh, sedappp nya letak byk cinnamon, mmg wangi satu rumah :))

    ReplyDelete
  23. Kak Nor:
    w.salam kak Nor, dah abisla kak buat 2 hari lepas..hehe

    Kak Zana:
    w.salam kak..ya la sedap jer guna gula perang ni..gabungan gula perang dan cinnamon ni memang bestla.

    Kak Cik Cek:
    sorry kak dah abisla..haha blk kena buat sendiri la..hehe

    Nieda:
    tu la jauh betul sampai ke sini kan..hehe

    Tun telani:
    tu la tun akak main bubuh jer tun sebab akak suka bau cinnamon ni..tu yg belasah letak byk tu..:)

    Ayu:
    betulx2 weekend biasa hari outing kan..hehe sedapla ayu roti ni harum jer bau cinnammon tu ryla nanti:)

    ReplyDelete
  24. Kak Paty:
    tak pakatla kak...kebetulan jer tu:)

    Kak Ezadlieza:
    jauh tul bau sampai sana yer kak..haha dh abisla.bau pun tak de dah..hehe

    Asmara:
    memang menarik roti As..walaupun rupanya tak menarik tapi rasanya memang menarik..cubalah nanti :)

    Puan Ros:
    belum lambat lagi kak..virus baru bermula kot..nanti akak buat yer...hehe

    Kak Nazrah:
    betulx3 bestkan bau cinnamon ni:)

    Kak Chik Mimi:
    yup kak...dah terbang ke sini dah..nanti akak buat pula yer.tak pe kak biar lambat asalkan sampai..hehe

    ReplyDelete
  25. Kak Amie:
    w.salam kak..bestkan bila time sale ni tak dpt beli tapi dpt cuci mata pun jadilah hehe.memang best bau cinnamon ni kak.:)

    Kak CT Delima:
    w.salam kak, ya la kan weekend memang masa utk family tak lehla nk ngadap blog jer kan.

    atuk:
    w.salam...dah abis la atuk:)

    Juwita:
    w.salam Ita, ya nanti Ita cubalah buat pula..sedap ni:)

    sitiezahim:
    harus dicuba ni hajar.memang sedap:)

    Kak Madihaa:
    oo akak pun dah buat yer..memang sedap la..rasa mcm nk buat lagi jer nanti:)

    kak Liza:
    w.salam kak..ya ramai dah yg cuba buat kak nanti akak lak cuba yer..memang sedap kak:)

    kak kasih:
    cubalah buat kak:)

    Zaliedana:
    yer zaliedana cyng, dah sihat ke dik..kalau tak sihat bawa-bawa berehat lah yer. nanti dah sihat boleh try resepi roti ni.:)

    mamma olyn:)
    sedap ni lynn kalau suka cinnammon boleh letak byk..harum jer bau cinnamon tu:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers