Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni lunch ngan dinner layan nasi kerabu jer....sekali masak banyak terus. Kira percubaan kali pertama juga saya memasak nasi kerabu ni. Sebelum ni, kalau nak makan beli jer dan tak pernah masak sendiri pun tapi bila dok merantau ni baru ler berpeluang nak masak sendiri. Itu pun sebab tak ada jual kan...haha sib baik dok merantau kan... belajar jugalah buat nasi kerabu ni..:D
Actually saya bukanlah org Kelantan/Terengganu, tapi saya suka makan nasi kerabu ni. Ceternya masa study kat kolej dulu ramai kawan-kawan dari Kelantan dan Terengganu yang study sekali. Bila time pi pasar malam jer selalu la tgk depa beli nasi kerabu ni...bila blk ke dorm, kami pun makan sekali dan kawan bagi ler saya rasa nasi yang dibelinya. Biasa mcm tu la.. kami akan share makan bersama apa yang kami beli. Saya yang memulanya tak pandai makan nasi kerabu ni lelama terikut jadi pandai pula dan akhirnya dah jadi suka pula sampaila sekarang ni..gitulah ceternya tapi seronok pula bila terkenangkan zaman study dulu.
Oklah berbalik pada n3 ni, nasi kerabu style saya ni versi org merantau sebab tak ada budu....kalau bubuh budu baru bestkan tapi jadilah asalkan bahan lain ada. Telur masin pun ada jual kat sini..saya beli kat kedai aseanic sini balik terus rebus jer. Nak buat nasi kerabu ni tak ada la susah mana pun cuma aksesorinya saja yang nampak banyak tapi nak seribu daya tak nak seribu cara kan..so...begitulah rupanya...panjang lak celoteh saya ni.. Btw, terima kasih pada Mamasya / Dapur Mamasya dan Fotopages K.Liza @ Hanieliza yang telah berkongsi resepi nasi kerabu yang best ni. Izinkan saya berkongsi disini pula yer.
Sumber: Dapur Mamasya
Nasi - masak nasi macam biasa dgn tambah pewarna biru dan daun pandan.
Sambal Tumis
Bahan
*2 sudu lada kering yg telah ditumbuk atau 3-4 sudu (8-10 tangkai cili kering) jika ingin sambal lebih merah
*5 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1cm halia
*1cm kunyit-ditumbuk/ 1 sk serbuk kunyit
1 biji kelapa @ 1/2 tin santan dlm tin-jadikan 2 cwn santan
2 btg serai-di ketuk
1 keping asam gelugur
3 sm budu
gula melaka/gula merah
1 sudu tpg beras (pilihan utk pekatkan kuah)-kacau dgn sikit air
tambah garam sekiranya perlu
*tumbuk/blender
Cara 1
1.Panaskan santan sampai mendidih.
2.Masukkan semua bahan dan kacau sampai masak pekat dan pecah minyak
Cara 2
1. Panaskan minyak , tumis semua bahan tumbuk.
2.Kemudian masukkan semua bahan lain.kacau sampai masak pekat dan pecah minyak
Sambal ikan/Sambal kelapa
Bahan
2 ekor ikan saiz sederhana - direbus dan ambil isi - tumbuk
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut- digoreng tanpa minyak sampai kuning
4 ulas bawang merah-tumbuk
1 batang serai dihiris tipis-tipis
garam,gula,serbuk lada hitam
cara;campurkan semua bahan di atas .
Kerabu/ulam
Potong kubis,timun,kacang pjg,kacang botol,taugeh ( guna apa2 yg ada dlm peti ais)
Lain2 -boleh tambah jika suka ayam goreng berempah/biasa/ikan celup tpg,telur asin,solok lada,sambal
Resepi Solok Lada
Sumber; Dapurmamasya
Bahan-bahan
* lada hijau 10 biji ( kalau tak nak pedas belah memanjang dan buang biji)
* kelapa parut 1/2 biji atau 1 1/2 -2 cwn desiccated coconut/kelapa kering (dicampur dgn air panas,kacau dan panaskan sekejab dlm microwave)
* ikan 2 ekor ( yg tlh dikukus/rebus-ambil isinya)
* santan cair utk merebus solok lada
* 7-9 biji lada hitam
* 1/2 inci halia
* 4 ulas bawang merah
Cara-cara
1. tumbuk lada hitam,halia,bawang merah dan ikan hingga separuh lumat dan masukkan kelapa dan tumbuk lagi sekejab.
2.Gaul bahan2 tersebut dgn gula dan garam
3.Isikan bahan yg digaul ke dlm lada padat2
4.Susun dalam periuk dan masukkan santan.Masak sampai mendidih.
Ikan Celup Tepung..
Sumber; Fotopages K.Liza @ Hanieliza
Bahan batter gorengan
2 cawan tepung beras
3 s/b tepung gorengan kentucky
1 biji telur [saiz kecil]
air secukup nya [dalam 1/2 cawan]- letak lebih 1/2 cwn sbb adunan nampak pekat
ikan ..[bersihkan saperti biasa]-guna ikan selayang
minyak yg banyak
Cara - cara
1. Panaskan minyak. [memang kena gunakan minyak yg banyak dan panas]
2. Bancuhkan adunan dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau menggunakan whisker. [tengukkan kepekatan adunan saperti kueh cara/pankek.]
3. Celupkan ikan sekor demi sekor dan goreng sehinggan garing.
4. Angkat dan toskan secukupnya.
wahhhh... mantap!! tun xpenah wat sendiri solok lada tu. nasi kerabu pun baru sekali dua buat. mmg setengah hari duk kat dapur baru siap.. bab nk wat sambal ikan yg lemah tu.
ReplyDeletesedapnyer nasi kerabu nieza.. complete tuh.. rajin betul.. meh sepinggan..ehh budu tak letak ke? tak ada? takper.. akak tambah sendiri budu nanti.. hehe
ReplyDeleteSALAM,
ReplyDeleteJUGAK BUKAN ORANG KELANTAN TAPI SUKA NASI NI. ADA SORANG MENANTU PEREMPUAN DARI SANA
cukup lengkap set nasi kerabu nieza...sedap nihhh, feberet yg amat....lama dh tak buat
ReplyDeletekena masak jugak la ni...tapi makan sorang...berapa banyak la nak kena masak... :)
ReplyDeletememang meletopp!!buat versi nasi kerabu complete lak tu..err..kite x pernah mkn lagik ler..ingat nak try yg ori(org klntn atau ganu buat) baru boleh imagine camana rasa asli nya..hihi..
ReplyDeletenampak menyelerakan nasi kerabu kat atas nih.lapo lak pepagi bute ni haa..
sng ek nk dpt cili hijau kat sana.hehe
sangat lengkap hidangan nasi kerabu ni nieza.. ni kalau ada daging panggang..aduhaii masyuukkk cica ngan budu.. hehe. saya pun kenal nasi kerabu time belajar dulu. ramai kawan dari kelantan, so kite pun try sekali la makan nyer. mmg sedap especially gaul ngan budu n sambal kelapa tu.
ReplyDeleteleengkap...semua ada.
ReplyDeleteikan celup tepung, telur masin, solok lada, keropok....memang menyelerakan:)
as-salam kak
ReplyDeletecantik nasi kerabu tu kak.. warna biru..special sungguh nasi tu..tentu sedap..kalau lah boleh mintak sepinggan nak cuba rasa..
wah terornya buat nasi kerabu, saya selalu beli je, tak pernah terfikir pun nak buat sebab mcm leceh je kan, rupanya takde lah serumit mana
ReplyDeleteSeumur hidup kakak nasi kerabulah yg tak pernah kakak buat. Tapi kakak suka makan. So kalau teringin kakak beli shj niez. Tengok gambar pun nak kecur kakak nie:)
ReplyDeleteNieza, akak memang suka makan nasi kerabu tapi kelabu gak bijik mata kalu nak buat sndiri bak kata Tun Telani, mahu setengah hari dok kat dapur, serender lahh.. hahaha. Tapi kalu terkena kes mcm Nieza, jadi anak rantau, teringin lak nak makan, terpaksalah, satu hari kat dapur pun takpe.. hihi..
ReplyDeletehuwaaa...neh yang x best neh...pagi2 dh nmpk nasi kerabu..fav akak neh nieza...betol mcm ckp tun tuh...kalau nk buat nasi kerabu sengah hari dok kat dapo...tapi akak neh tang sambal ikan/kelapa tuh buat sesiap beberapa ari sblum tuh...sambal tuh mkn ngan nasik kapit(impit) pun sedap ya hamat2...ekeke neh ckp org terlioq x sedaq diri dh neh....
ReplyDeletesedapnya kak nieza nasi kerabu..saya tak lulus lagi masak nasi kerabu ni..bila buat tak sesedap org yg jual..hehhehe...sedeyyyyy!!!!
ReplyDeleteassalam nieza..akak pun nak makan beli je..rasa macam banyak sangat kerjanya nak buat sendiri..
ReplyDeleteWah!...tq...tq...Nasi kerabu ...jauh mari...kak cek memang suka makan nasi kerabu...tapi tak gheti nak buat seniri...dah dapat resepi ni...leh jugak nak try nanti...tq tq nieza...share2 resepi...:D
ReplyDeleteNasi feberet kak Zai,kalau pergi pasar malam atau bazar ramadhan wajib beli.
ReplyDeleteAyo yo..sedap wooo..
ReplyDeletemacam teringin nak makan lahh..
Assalam nieza, nasi kerabu perantau lagi lenkap dengan aksosori heheh, kalo kat KL ni nasi kerabu +telor masin rm 4.00. Best nasi kerabu nieza, siap ngan solok, ikn celup tpg, telor masin lagi, mahunya rm 10.00 sepinggan ni heheh
ReplyDeleteAs-Salam,
ReplyDeleteAlin pun suka makan nasi kerabu tapi macam leceh jek nak buat dia kan?
wahhh.. feberet akak ni nieza... mmg best! tp mcm nieza katalah.. dah dok kat m'sia ni ada org jual jd mmg tak pernah la masak sendiri.. hehehehe... teringin gak nak wt sendiri tp masa selalu terbatas... mungkin kalau jd surirumah sepenuh masa bolehlah masak sendiri sbb ada byk masa kat rumah kan... terliur dah tgk nasi kerabu nieza yg lengkap nih.. tahniah dik.. berjaya msk sendiri nasi kerabu!
ReplyDeleteSalam Nieza..ikan celup tepung tu betul2 nakpak crispy....oh, ada campur tepung KFC yaaa...boleh cuba juga ni....
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteRajinnya adik akak wat nasi kerabu ni..akak malas betullah nak buat yg remeh temeh ni...kalau suruh makan no 1....hehehehe...boleh gitewwwww...boleh jeeee kannnn...menyelerakan sungguh tngk set nasi kerabu Nieza ni...
Assallamualaikum Nieza..
ReplyDeleteSihat ke Nieza?? Lama akak tak datang sini.. Akak yg besibukan sbnrnya..
Ya Allah..Niezaaaa... Awatnya la Nieza ni rajinnnn sesangat??? Akak ni yg duduk di M'sia ni pun tak pernah lg buat nasi kerabu.. Kalau nak, main tunjuk2 jer dan hulur duit..heheheh..
Lengkap dah bagi akak nasi niza ni.. Best.. Akak paling suka solok lada tu..
Assalammualaikum Nieza
ReplyDeleteWah terhidang nasi kerabu biru..lengkap setnya..ada solok lada..ikan celup tpg..buat akak terliur jugak ..sedap..mmg favorit akak..buat sarapan..lunch..puas mkn. t.kasih Nieza sudi mencuba resepi nasi kerabu. bila merantau nak mkn mmg kena buat sendirikan..kalau tidak tak rasalah. raya lalu dpt juga mkn nasi kerabu...kwn masak utk open house rumahnya...nak buat asyik bertangguh. Senang kat sana ada jual telur masin..kedai Asean mmg best, tak risau stok brg Msia.
mm dulu makcik sebelah umah kt jengka memang terrer buat solok lada..memang terbaik!..rindu nak makan nasik kerabu tapi malas nak buat huhu..dan arituh kelapa kering yg saya beli tak betul kot, saya buat inti tpi keras..tensen tul huhu
ReplyDeleteBila tengok nasi kerabu kat sini mula rasa nak makan ni...last hari tu, masa bulan puasa. Akak pun bukan org sebelah sana tapi suka laa nasi kerabu ni.
ReplyDeletesalam nieza..
ReplyDeleteamboi sedapnya..rajin btol nieza..complete tu..=)
Aduhhhh tengok gambar jer dah teringin nih.
ReplyDeleteTitis pula budu, perhhhh!
dah set dalam minda, mesti cuba Sabtu ni! harap2 menjadi dan dapat tayang kat blog...
ReplyDeletenasi kerabu memang superb.. kat kerteh ni pon tak ramai asalnya dari tganu tapi ramai yg suka sangat makan nasi kerabu ni..
ReplyDeletemakan pandai, nak buat malas sbb byk tempat jual nasi kerabu ni.. semua sedap2.. hehehe...
Nieza...sedapnya nasi kerabu...akak mmg suka gak sesekali pekena...tp malas nak buat sbb byk tul nak kena sediakan...hehehhee
ReplyDeleteSambal tumis orang kelantan tak letak kunyit.....
ReplyDeleteakak penggemar nasi kerabu dan mertua akak memang suka nasi kerabu air tangan akak....
Orang kelantan suka makan dengan solok lada,telur masin, ikan celup tepung dan ayam percik.
nasi yg paling renyah nak masak tapi sedap ooo ditekak kak... kak dah print dah resepi nieza semaasa nieza buat n3.. cuma lupa nakmasuk komennnn..
ReplyDeletelip lap2 anak mami malam ni hehehe
Isk sedapnya nasi kerabu ni mcm teringin nak buat lah nanti boleh tengok resepi kat sini bila angin rajin tu datang he he he
ReplyDeletesaya sangat suka makan nasi kerabu....memang nasi kegemaran ...
ReplyDeletekak nieza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nak yg ni!!!!!!!!!!!!!!!!!nak yg sebijik dalam gmb niiiiiiii!!!
ReplyDeleteAssalam...wow..my feveret (walau bukan org pantai timur...) harus cuba masak ni..yg best kalau ulam tu bnyk.MANTOP.. Sambil tu, jemput ke blog saya.. http://zarariana.blogspot.com/
ReplyDelete