11 Oct 2011

Nasi Kerabu


Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni lunch ngan dinner layan nasi kerabu jer....sekali masak banyak terus. Kira percubaan kali pertama juga saya memasak nasi kerabu ni. Sebelum ni, kalau nak makan beli jer dan tak pernah masak sendiri pun tapi bila dok merantau ni baru ler berpeluang nak masak sendiri. Itu pun sebab tak ada jual kan...haha sib baik dok merantau kan... belajar jugalah buat nasi kerabu ni..:D


Actually saya bukanlah org Kelantan/Terengganu, tapi saya suka makan nasi kerabu ni. Ceternya masa study kat kolej dulu ramai kawan-kawan dari Kelantan dan Terengganu yang study sekali. Bila time pi pasar malam jer selalu la tgk depa beli nasi kerabu ni...bila blk ke dorm, kami pun makan sekali dan kawan bagi ler saya rasa nasi yang dibelinya. Biasa mcm tu la.. kami akan share makan bersama apa yang kami beli. Saya yang memulanya tak pandai makan nasi kerabu ni lelama terikut jadi pandai pula dan akhirnya dah jadi suka pula sampaila sekarang ni..gitulah ceternya tapi seronok pula bila terkenangkan zaman study dulu.


Oklah berbalik pada n3 ni, nasi kerabu style saya ni versi org merantau sebab tak ada budu....kalau bubuh budu baru bestkan tapi jadilah asalkan bahan lain ada. Telur masin pun ada jual kat sini..saya beli kat kedai aseanic sini balik terus rebus jer.  Nak buat nasi kerabu ni tak ada la susah mana pun cuma aksesorinya saja yang nampak banyak tapi nak seribu daya tak nak seribu cara kan..so...begitulah rupanya...panjang lak celoteh saya ni.. Btw, terima kasih pada Mamasya / Dapur Mamasya dan Fotopages K.Liza @ Hanieliza yang telah berkongsi resepi nasi kerabu yang best ni. Izinkan saya berkongsi disini pula yer.



SumberDapur Mamasya
Nasi - masak nasi macam biasa dgn tambah pewarna biru dan daun pandan.

Sambal Tumis 
Bahan 
*2 sudu lada kering yg telah ditumbuk atau 3-4 sudu (8-10 tangkai cili kering) jika ingin sambal lebih merah
*5 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1cm halia
*1cm kunyit-ditumbuk/ 1 sk serbuk kunyit
1 biji kelapa @ 1/2 tin santan dlm tin-jadikan 2 cwn santan
2 btg serai-di ketuk
1 keping asam gelugur
3 sm budu
gula melaka/gula merah
1 sudu tpg beras (pilihan utk pekatkan kuah)-kacau dgn sikit air
tambah garam sekiranya perlu
*tumbuk/blender

Cara 1 
1.Panaskan santan sampai mendidih.
2.Masukkan semua bahan dan kacau sampai masak pekat dan pecah minyak

Cara 2
1. Panaskan minyak , tumis semua bahan tumbuk.
2.Kemudian masukkan semua bahan lain.kacau sampai masak pekat dan pecah minyak

Sambal ikan/Sambal kelapa 
Bahan 
2 ekor ikan saiz sederhana - direbus dan ambil isi - tumbuk
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut- digoreng tanpa minyak sampai kuning
4 ulas bawang merah-tumbuk
1 batang serai dihiris tipis-tipis
garam,gula,serbuk lada hitam
cara;campurkan semua bahan di atas .

Kerabu/ulam
Potong kubis,timun,kacang pjg,kacang botol,taugeh ( guna apa2 yg ada dlm peti ais)

Lain2 -boleh tambah jika suka ayam goreng berempah/biasa/ikan celup tpg,telur asin,solok lada,sambal

Resepi Solok Lada 
Sumber; Dapurmamasya
Bahan-bahan 
* lada hijau 10 biji ( kalau tak nak pedas belah memanjang dan buang biji)
* kelapa parut 1/2 biji atau 1 1/2 -2 cwn desiccated coconut/kelapa kering (dicampur dgn air panas,kacau dan panaskan sekejab dlm microwave)
* ikan 2 ekor ( yg tlh dikukus/rebus-ambil isinya)
* santan cair utk merebus solok lada
* 7-9 biji lada hitam
* 1/2 inci halia
* 4 ulas bawang merah

Cara-cara 
1. tumbuk lada hitam,halia,bawang merah dan ikan hingga separuh lumat dan masukkan kelapa dan tumbuk lagi sekejab.
2.Gaul bahan2 tersebut dgn gula dan garam
3.Isikan bahan yg digaul ke dlm lada padat2
4.Susun dalam periuk dan masukkan santan.Masak sampai mendidih.


Ikan Celup Tepung.. 
Sumber; Fotopages K.Liza @ Hanieliza

Bahan batter gorengan 
2 cawan tepung beras
3 s/b tepung gorengan kentucky
1 biji telur [saiz kecil]
air secukup nya [dalam 1/2 cawan]- letak lebih 1/2 cwn sbb adunan nampak pekat
ikan ..[bersihkan saperti biasa]-guna ikan selayang
minyak yg banyak

Cara - cara
1. Panaskan minyak. [memang kena gunakan minyak yg banyak dan panas]
2. Bancuhkan adunan dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau menggunakan whisker. [tengukkan kepekatan adunan saperti kueh cara/pankek.]
3. Celupkan ikan sekor demi sekor dan goreng sehinggan garing.
4. Angkat dan toskan secukupnya.





38 comments:

  1. wahhhh... mantap!! tun xpenah wat sendiri solok lada tu. nasi kerabu pun baru sekali dua buat. mmg setengah hari duk kat dapur baru siap.. bab nk wat sambal ikan yg lemah tu.

    ReplyDelete
  2. sedapnyer nasi kerabu nieza.. complete tuh.. rajin betul.. meh sepinggan..ehh budu tak letak ke? tak ada? takper.. akak tambah sendiri budu nanti.. hehe

    ReplyDelete
  3. SALAM,
    JUGAK BUKAN ORANG KELANTAN TAPI SUKA NASI NI. ADA SORANG MENANTU PEREMPUAN DARI SANA

    ReplyDelete
  4. cukup lengkap set nasi kerabu nieza...sedap nihhh, feberet yg amat....lama dh tak buat

    ReplyDelete
  5. kena masak jugak la ni...tapi makan sorang...berapa banyak la nak kena masak... :)

    ReplyDelete
  6. memang meletopp!!buat versi nasi kerabu complete lak tu..err..kite x pernah mkn lagik ler..ingat nak try yg ori(org klntn atau ganu buat) baru boleh imagine camana rasa asli nya..hihi..
    nampak menyelerakan nasi kerabu kat atas nih.lapo lak pepagi bute ni haa..
    sng ek nk dpt cili hijau kat sana.hehe

    ReplyDelete
  7. sangat lengkap hidangan nasi kerabu ni nieza.. ni kalau ada daging panggang..aduhaii masyuukkk cica ngan budu.. hehe. saya pun kenal nasi kerabu time belajar dulu. ramai kawan dari kelantan, so kite pun try sekali la makan nyer. mmg sedap especially gaul ngan budu n sambal kelapa tu.

    ReplyDelete
  8. leengkap...semua ada.
    ikan celup tepung, telur masin, solok lada, keropok....memang menyelerakan:)

    ReplyDelete
  9. as-salam kak
    cantik nasi kerabu tu kak.. warna biru..special sungguh nasi tu..tentu sedap..kalau lah boleh mintak sepinggan nak cuba rasa..

    ReplyDelete
  10. wah terornya buat nasi kerabu, saya selalu beli je, tak pernah terfikir pun nak buat sebab mcm leceh je kan, rupanya takde lah serumit mana

    ReplyDelete
  11. Seumur hidup kakak nasi kerabulah yg tak pernah kakak buat. Tapi kakak suka makan. So kalau teringin kakak beli shj niez. Tengok gambar pun nak kecur kakak nie:)

    ReplyDelete
  12. Nieza, akak memang suka makan nasi kerabu tapi kelabu gak bijik mata kalu nak buat sndiri bak kata Tun Telani, mahu setengah hari dok kat dapur, serender lahh.. hahaha. Tapi kalu terkena kes mcm Nieza, jadi anak rantau, teringin lak nak makan, terpaksalah, satu hari kat dapur pun takpe.. hihi..

    ReplyDelete
  13. huwaaa...neh yang x best neh...pagi2 dh nmpk nasi kerabu..fav akak neh nieza...betol mcm ckp tun tuh...kalau nk buat nasi kerabu sengah hari dok kat dapo...tapi akak neh tang sambal ikan/kelapa tuh buat sesiap beberapa ari sblum tuh...sambal tuh mkn ngan nasik kapit(impit) pun sedap ya hamat2...ekeke neh ckp org terlioq x sedaq diri dh neh....

    ReplyDelete
  14. sedapnya kak nieza nasi kerabu..saya tak lulus lagi masak nasi kerabu ni..bila buat tak sesedap org yg jual..hehhehe...sedeyyyyy!!!!

    ReplyDelete
  15. assalam nieza..akak pun nak makan beli je..rasa macam banyak sangat kerjanya nak buat sendiri..

    ReplyDelete
  16. Wah!...tq...tq...Nasi kerabu ...jauh mari...kak cek memang suka makan nasi kerabu...tapi tak gheti nak buat seniri...dah dapat resepi ni...leh jugak nak try nanti...tq tq nieza...share2 resepi...:D

    ReplyDelete
  17. Nasi feberet kak Zai,kalau pergi pasar malam atau bazar ramadhan wajib beli.

    ReplyDelete
  18. Ayo yo..sedap wooo..

    macam teringin nak makan lahh..

    ReplyDelete
  19. Assalam nieza, nasi kerabu perantau lagi lenkap dengan aksosori heheh, kalo kat KL ni nasi kerabu +telor masin rm 4.00. Best nasi kerabu nieza, siap ngan solok, ikn celup tpg, telor masin lagi, mahunya rm 10.00 sepinggan ni heheh

    ReplyDelete
  20. As-Salam,

    Alin pun suka makan nasi kerabu tapi macam leceh jek nak buat dia kan?

    ReplyDelete
  21. wahhh.. feberet akak ni nieza... mmg best! tp mcm nieza katalah.. dah dok kat m'sia ni ada org jual jd mmg tak pernah la masak sendiri.. hehehehe... teringin gak nak wt sendiri tp masa selalu terbatas... mungkin kalau jd surirumah sepenuh masa bolehlah masak sendiri sbb ada byk masa kat rumah kan... terliur dah tgk nasi kerabu nieza yg lengkap nih.. tahniah dik.. berjaya msk sendiri nasi kerabu!

    ReplyDelete
  22. Salam Nieza..ikan celup tepung tu betul2 nakpak crispy....oh, ada campur tepung KFC yaaa...boleh cuba juga ni....

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Nieza,
    Rajinnya adik akak wat nasi kerabu ni..akak malas betullah nak buat yg remeh temeh ni...kalau suruh makan no 1....hehehehe...boleh gitewwwww...boleh jeeee kannnn...menyelerakan sungguh tngk set nasi kerabu Nieza ni...

    ReplyDelete
  24. Assallamualaikum Nieza..
    Sihat ke Nieza?? Lama akak tak datang sini.. Akak yg besibukan sbnrnya..
    Ya Allah..Niezaaaa... Awatnya la Nieza ni rajinnnn sesangat??? Akak ni yg duduk di M'sia ni pun tak pernah lg buat nasi kerabu.. Kalau nak, main tunjuk2 jer dan hulur duit..heheheh..
    Lengkap dah bagi akak nasi niza ni.. Best.. Akak paling suka solok lada tu..

    ReplyDelete
  25. Assalammualaikum Nieza

    Wah terhidang nasi kerabu biru..lengkap setnya..ada solok lada..ikan celup tpg..buat akak terliur jugak ..sedap..mmg favorit akak..buat sarapan..lunch..puas mkn. t.kasih Nieza sudi mencuba resepi nasi kerabu. bila merantau nak mkn mmg kena buat sendirikan..kalau tidak tak rasalah. raya lalu dpt juga mkn nasi kerabu...kwn masak utk open house rumahnya...nak buat asyik bertangguh. Senang kat sana ada jual telur masin..kedai Asean mmg best, tak risau stok brg Msia.

    ReplyDelete
  26. mm dulu makcik sebelah umah kt jengka memang terrer buat solok lada..memang terbaik!..rindu nak makan nasik kerabu tapi malas nak buat huhu..dan arituh kelapa kering yg saya beli tak betul kot, saya buat inti tpi keras..tensen tul huhu

    ReplyDelete
  27. Bila tengok nasi kerabu kat sini mula rasa nak makan ni...last hari tu, masa bulan puasa. Akak pun bukan org sebelah sana tapi suka laa nasi kerabu ni.

    ReplyDelete
  28. salam nieza..

    amboi sedapnya..rajin btol nieza..complete tu..=)

    ReplyDelete
  29. Aduhhhh tengok gambar jer dah teringin nih.

    Titis pula budu, perhhhh!

    ReplyDelete
  30. dah set dalam minda, mesti cuba Sabtu ni! harap2 menjadi dan dapat tayang kat blog...

    ReplyDelete
  31. nasi kerabu memang superb.. kat kerteh ni pon tak ramai asalnya dari tganu tapi ramai yg suka sangat makan nasi kerabu ni..

    makan pandai, nak buat malas sbb byk tempat jual nasi kerabu ni.. semua sedap2.. hehehe...

    ReplyDelete
  32. Nieza...sedapnya nasi kerabu...akak mmg suka gak sesekali pekena...tp malas nak buat sbb byk tul nak kena sediakan...hehehhee

    ReplyDelete
  33. Sambal tumis orang kelantan tak letak kunyit.....
    akak penggemar nasi kerabu dan mertua akak memang suka nasi kerabu air tangan akak....
    Orang kelantan suka makan dengan solok lada,telur masin, ikan celup tepung dan ayam percik.

    ReplyDelete
  34. nasi yg paling renyah nak masak tapi sedap ooo ditekak kak... kak dah print dah resepi nieza semaasa nieza buat n3.. cuma lupa nakmasuk komennnn..
    lip lap2 anak mami malam ni hehehe

    ReplyDelete
  35. Isk sedapnya nasi kerabu ni mcm teringin nak buat lah nanti boleh tengok resepi kat sini bila angin rajin tu datang he he he

    ReplyDelete
  36. saya sangat suka makan nasi kerabu....memang nasi kegemaran ...

    ReplyDelete
  37. kak nieza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nak yg ni!!!!!!!!!!!!!!!!!nak yg sebijik dalam gmb niiiiiiii!!!

    ReplyDelete
  38. Assalam...wow..my feveret (walau bukan org pantai timur...) harus cuba masak ni..yg best kalau ulam tu bnyk.MANTOP.. Sambil tu, jemput ke blog saya.. http://zarariana.blogspot.com/

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers