11 Jul 2011

Award From Kak Ita, Kak Nor & Lady Ayu

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Sebelum terlupa hari ni saya nak gantung award yang diberi dulu ni...weekend lepas bz sokmo tak sempat nak ngadap lappy lelama pun. Biasa kalau weekend tu ada jer aktivitinya. So..ceter pasal award pula yer ...kali ni dapat drp 3 org jelitawan ..haha memang betul jelita pun. Award pertama yang disertai dgn tagnya ni datangnya dari dapur kekanda alam maya yg jauh dimata tapi selalu dekat di blog adinda iaitu kak Ita@Masam manis  dan Kak Nor@secubit garam. Award ke-2 pula datangnya jauh dari negara Jepun nun disana...iaitu adinda Lady Ayu yang masih muda jelita lagi tu...tq dear atas ingatan.


Actually dapat nota drp Kak Ita dulu masa pepagi sabtu hari tu...buka jer lappy pepagi tu sebelum keluar berpicnic tu terus terbang ambil award dr kak Ita ni. Pastu ptng lak masa saya tgk berpicnic dan ada family day ofis husband hari tu, saya terima pula msg drp Kak Nor @ secubit garam. Walaupun tak online pc time tu tapi msg difb selalu saya tgk melalui hp jer...memang mudah kemana saja kita pergi dapatlah juga saya intai-intai blog dan berfb. Cuma agak terhad sikit penggunaanya kalau nk compare dgn lap top.


Btw Jutaan terima kasih pada kekanda berdua diatas kesudian dan ingatan award ni...sungguh terharu sekali dibuatnya. So....tugasan tag adalah seperti dibawah yer. Semoga kekanda berdua berpuas hati dgn jawapan yang diberi..:D


7 PERKARA YANG ORG BELUM TAHU TENTANG DIRI KITA
1. Saya hanyalah insan biasa....walaupun dok jauh merantau tempat org ni tapi kehidupan saya sama seperti dulu juga...saya suka kehidupan yg sederhana saja. Kalau org Malaysia mkn nasi, sambal belacan, air asam, durian ....saya kat sini mkn juga...tak ada bezanya...kekadang sampai terlebih pula sebab masa dok malaysia tak teringin nk mkn mcm-mcm pun tapi bila dah tak ada jual teringin jer nk mknnya...haha tu la pasal mcm-mcm menu masakan keluar sedangkan kat Malaysia ada yg saya tak pernah masak pun menu tu. Itulah kan mcm mana hebat pun saya ditempat org saya rasa hebat lagi negara saya Malaysia. Saya sentiasa rindukan suasana kehidupan di Malaysia So...apa yang saya nak org tau saya tetap diri saya dan tak pernah berubah jauh sekali utk melupakan adat dan budaya hidup kita...walaupun dialam maya ada yang belum kenal saya tapi melalui sini kita dapat juga kenal walaupun tanpa bersua muka kan.


2. Saya sebenarnya seorang yang berdisiplin....pening juga mr.hubby dgn kerenah saya buat itu salah buat ini salah...hehehe  bukan salah apala ..teringat masa memula kahwin dulula kan...ada jer lah yg tak kena dimata saya tapi alhamdulillah suami dah dpt memahami. sebab dari kecik sampaila bekerja saya dilatih dgn suasana disiplin jer. Mana taknya arwah abah saya bekas tentera memang garangla tapi tak pernah jentik dan pukul pun cuma bila dgr suara tingginya saja boleh buat kita dah menangis. Bila dah sekolah saya dilantik jadi pengawas sekolah semasa darjah 3 sampaila ke sekolah menengah...kira sampai tamat sekolahla saya ni pegang jawatan pengawas sekolah jer...memang berdisiplin saja la time tu semua buat skema jer...geng lak ngan cikgu disiplin...kat hostel lak pegang ketua disiplin...pastu masuk kolej pula pernah dilantik pula AJK tertinggi pelajar. Kalau ceter masa zaman remaja pula saya ni seorang yang aktif bersukan dan berpersatuan belia. Memang sibuk aktiviti saya zaman remaja dulu tapi syukur alhamdulillah dgn sibuknya saya dlm semua aktiviti tu masa alam remaja saya tak pernah disia-siakan dgn aktiviti yang tidak bermoral.


3. Saya mempunyai minat yang beranika sebenarnya...minat saya pada sesuatu benda tetapi mudah pula rasa bosan...pelik kan tapi itulah hakikatnya. Mcm msk-msk sekarang ni la kan...dulu tak berapa minat sangat msk-msk ni sebab dari kecik saya ni minat mengemas umah jer. Tapi selalu kena paksa dgn arwah abah masuk dapur...mak tak pernah lak memaksa tapi arwah abah dulu risau betul kalau anak pompuannya tak pandai msk. Saya dan arwah kakak saja perempuan dan yang lain lelaki. adik beradik semua 6 org ..4 lelaki dan 2 org perempuan. kakak yg sulung dan saya no.5. Bila arwah kakak dh kahwin tinggal la saya jer kat umah so...semua keja umah memang saya kena buatla...bab mengemas yg saya minat memang tak ada masalah sampai naik pening juga ahli keluarga saya coz abis saya kemas dan buang brng-brng lama sebab tak suka tgk semak-semak. Tapi bab msk-msk masa tu saya memang tak suka...tak taula kenapa yer maybe sebab dalam keadaan terpaksa kot tu yg tak minat..hehe...tapi bila dh kahwin ni alhamdulillah minat tu ada pula. Syukur juga pada arwah abah yg memaksa saya belajar msk dulu dan akhirnya saya ada juga pengalaman msk walaupun tak la sehebat mana pun.


4. Saya ni mudah simpati dan cepat kesian kat org juga. Pengalaman semasa saya merawat pesakit dulu saya pernah juga sama-sama menangis bersama relatif  bila mana pesakit yg saya jaga meninggal dunia. Masa tu dalam latihan lagi...lucu pun ada bila terkenang blk tapi lelama dh biasa la kan. Pengalaman masa saya ikut suami bertugas di Bangladesh dulu pun  banyak dan berbeza dengan kehidupan org disini..walaupun disana tak ada tempat menarik tapi banyak yang saya dapat belajar erti hidup untuk bersyukur. Kalau kita merasakan diri kita susah tapi ada lagi org yang jauh lebih susah dari kita. Kalau di Bangladesh dulu memang sedih tgk org susah yg tak ada rumah dan makan pun tak ada...especially warga tua yg tinggal ditepi jln....boleh menangis kalau tgk. Alhamdulillah dapat juga buat amal jariah sedekah semasa tinggal disana dulu.


5. Menurut suami sayala, katanya saya ni kuat merajuk juga...haha tapi pada saya, saya hanya merajuk pada yg sayang jer...kekadang suami rajinla pujuk tapi kekadang tak dilayannya juga tapi merajuk-merajuk sayang gitu...haha bila dah dok berdua jer ni memang tak leh lelama sgtla merajuk pun coz nk tak nak kena gak berckp kan kalau tak ...nak ckp ngan siapa lagi..hehe


6. Saya suka ambil gambar....memang dari dulu lagi suka tgk gambar cantik-cantik...terutamanya saya suka ambil gambar permandangan. satu hari kalau tak pegang camera rasa tak lengkap rasanya. Kemana saja saya pergi camera pasti akan saya bawa...kalau tak bawa yg besar saya akan bawa camera  kecik. Minat semakin bertambah bila suami hadiahkan camera DSLR masa memula sampai ke Finland ni dulu. Walaupun tak ada banyak ilmu dalam fotografi tapi saya belasah juga ambil gambar...haha nk tanya husband lagi ler susah coz husband tak sama minat mcm saya....belajar sendiri  jugalah jawabnya. 


7. Saya ni amat cerewat sikit bab kebersihan...kekadang pinggan yang di basuh dishwasher kat umah ni saya akan bilas semula dgn air sebelum menggunakannya. mcm tak caya jer ngan dishwasher tu cuci....hehe  Kira tiap kali sebelum mkn tu saya akan check pinggan dan gelas yg digunakan dulu...kalau ada kesan kotor saya tak akan gunakan. Tak taula kenapa tabiat ni jadi mcm tu memang pelik tapi benar...hehe kekadang husband pun naik pening coz bila husband cuci pinggan saya akan tgk dn bilas blk. Mungkin sebab saya byk terpengaruh semasa saya belajar nursing dulu kot coz selalu dilatih mencuci tgn selalu dan cara utk mengelakkan jangkitan...:D


Oklah dah panjang lebar rupanya jawapan tag saya ni....cukup dh 7 tugasan yg diberi. memula tu memikir juga apalah yg nak saya karang ni tapi bila dah start karang tu ada jer idea yg datang tapi semuanya adalah cerita yang hadir dalam hati saya yg ikhlas..Sekadar untuk dikongsi bersama. Sesungguhnya saya ada kelemahan  saya dan apa yang baik adalah datangnya dari Allah dan yang buruk pula adalah dari saya sendiri. Terima kasih pada kak Azlita & Kak Nor yang sudi mengtagkan say nia..dan terima kasih atas ingatan akak berdua coz bg award tu yer..semoga perkenalan kita dialam maya ni sentiasa mendapat rahmat Allah swt selalu hendaknya...insyaAllah.


btw, saya akhiri tugasan h/work ni pada 5 org saja yang diwasiatkannya utk membuat h.work ni...haha wasiat  tu..ampunnnn...so saya sebagai pemegang amanah ni ingin mencari pemegang wasiatnya. Mereka yang nak saya bg ramai tapi saya rasa ramai dah yg dapat kan ..so saya hanya menurut perintah bg 5 org saja lah yer.


1. Mamafami
2. Kak Nuridah @ My Little Kitchen
3. Kak Naz @ bahuluberintinaz
4. Deliahs deli
5. Kak Wattie @Wattie's Homemade
Harap kalian semua sudilah menerimanya yer..:D


 oklah ceter pasal award ke -2 pula ni datangnya daripada Lady Ayu @ Ayu Rosniza yang berada jauh di negara Jepun nun disana.

terima kasih atas ingatan dan kesudian memberi akak award ni dik....terharu sangat semoga perkenalan kita di alam maya ni mendapat rahmat ilahi selalu hendaknya...InsyaAllah.

7 comments:

  1. auwwww cantek jelita ker????
    tq akak sudi gantung award x seberapa ni kat umah akak...hepi biler tahu akak suka @____@

    ReplyDelete
  2. Cuma nak cakap

    "Bestnyerrrrrrrr"

    ReplyDelete
  3. kalau anak tentera selalunya dikaitkan dengan berdisiplin...kalau anak nurse mcm mana pulak ye? hihih...mak sy pon nurse...

    ReplyDelete
  4. Yeaaaa itu dia... mangsa pertama kena 'tembak' tu!! Ahaks... Sib baik dah pernah buat... ulang tayang je bley? Hihihi...

    Bila baca tentang diri Nieza ni, macam tak berapa nak jauh beza je pe'el kita ni... *wink*

    Anyway, terima kasih banyak-banyak Nieza sebab sudi ingat kat mama. Tapi yang paling terharu...nama naik nombor satu tuuu....

    ReplyDelete
  5. seronok kak baca cerita nieza.. 90% minat dan perangai kita sama tauuu...jgn tak cayeee.. cuma 7 peka ra tu tak cukup lah nak tulis lagi hehehe.. kalu 17 baru lah cukup hahaha..amboiii..

    ReplyDelete
  6. Salam Nieza,
    Tkasih di atas ingatan Nieza. Suka baca kisah peribadi Nieza, panjang gitu. InsyaAllah klu ada masa akak gantung yer

    ReplyDelete
  7. tq ita, sudi luangkan masa jawab tag.. mmmmuah!! :) sori ya.. baru2 ni mmg kurang BW .. banyak n3 teman2 yg termiss.. huhu

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers