Salam semua...hari ni ada urusan kat luar umah...haha masak pun simple jer lah.....so layan pasta la pulak kan....panjang bebenor namanya kan...tapi msk simple jer...actually saya selalu tengok gambar majalah masakan org finnish kat sini ni dan biasanya diorang kasi free jer majalah tu selalu antar kat umah.
Gambar mkn dlm majalah msk2 tu disertakan sekali resepi. nampak mkn diorang ni sedap-sedap juga...tapi resepi pulak tak brapa nk faham dlm writting bahasa finnish...so...kita main agak-agak jer lah pastu nengok kamus finnish sikit-sikit.
dan tambah pulak sikit-sikit citarasa tekak org M'sia ni kan....jadilah resepi ni....bolehlah kalau nk mencuba bagi sesiapa yg nak bertukar selera tu kan.
Bahan-bahan
160gm Panne atau secukupnya
2-3 sudu besar olive oil/minyak zaitun
10 batang asparagus dipotong pendek lbh kurang 2cm panjang
3 ulas bawang puting dicincang halus
10 ekor atau lbh udang sederhana saiz
sedikit kupang
1/4 cawan cheese....saya guna yg dah siap disagat halus
1/2 cawan whipping cream/ fresh milk
1 tsp dried oregano
1 tsp serbuk lada hitam
1 tsp tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
garam secukup rasa
sedikit air jika terlalu kering
Cara masak
1. Panne direbus dengan sedikit garam dan minyak zaitun sehingga lembut.
2. Panaskan minyak zaitun dan masukkan bawang putih, masak sehingga bawang garing, kemudian masukkan udang dan kupang masak sehingga kekuningan. kemudian masukkan penne, kacau balik agar mesra dengan minyak.
Kemuadian toskan dan gual dengan sedikit minyak zaitun agar tidak meleket.
3. Kemudian masukkan whipping cream dan serbuk lada hitam. Kacau sebati. Masukkan cheese. Kacaukan sebentar sehingga cheese cair dan sebati.
4. Masukkan air bancuhan tepung jagung
5. Masukkan asparagus yg dipotong tadi kan kacaukan sebentar
6. Perasakan dengan sedikit garam atau tambahkan sedikit air jika perlu.
7. Kacau sebentar dan taburkan sedikit daun oregano. Sedia untuk dihidangkan. selamat mencuba!
kak mas suka asparagus,sedapnya tapi pasta tu kurang la, tekak melayu ni ngada2 kan..he..he...
ReplyDeletesedapnya..tiba2 lapar....
ReplyDeleteya la kita pun sama juga kak...tekak org melayu ni nk kena nasi,sambal belacan juga tapi kekadang teringin pula nk tukar selera....hihi...dan asparagus ni memang sedap....bagus mkn byk khasiatnya.
ReplyDeletenza, haha jemput mkn...:)
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteErmmm nampak sedap sangat sebab saya suka makan macam ni.
Salam hazila,
ReplyDeletesamalah kita....hihi tu la nk msk ni pun senang mkn lagilah senang..:D