19 Dec 2010

Kerabu Kacang Botol


Salam...dah abis cuti hujung minggu baru berkesempatan nak n3 kat blog...biasalah kalau  cuti weekend ni saya jarang dok umah....en hubby pun cuti selalunya kitaorg keluar beli brg-brg dapur, jalan-jalan ataupun pi window shopping ....tapi  bila dah keluar tu brg  lain yg nak dibeli tapi  brg lain yg tak masuk list pun dibeli....hihi  itulah masalahnya.

Sekarang pula tgh musim sale nak christmas kat sini kan ....lagi ler sana sinun ada sale....org lain yg sibuk nk raya kita pun sibuk juga....semua raya kita raya....:P

ok jom tgk resepi kerabu kacang botol....ikut style mak saya buat jer ni.....simple jer resepinya...
selamat mencuba!

Bahan-bahan
10 biji kacang botol - dipotong nipis
2 biji cili merah - hiris halus
1 batang bunga kantan - hiris halus
1 biji bawang besar dihiris halus
1 biji buah tomato  dihiris halus
2 tbsp sambal belacan
1/ 2 biji air perahan lemon/ 1 biji limau nipis...kat sini tak ada limau nipis so....saya gunakan lemon jer.
2 tbsp ikan bilis - digoreng dan ditumbuk halus
sedikit kelapa parut
gula dan garam secukup rasa

Cara
1.Potong kacang botol nipis-nipis.
2.Campurkan dengan cili merah, bunga kantan, bwg, buah tomato, sambal belacan, ikan bilis, air limau nipis. Gaul rata.
3.Masukkan kelapa parut,cili merah, gula dan garam. Gaul rata.
4.Rasa. Hidang.

4 comments:

  1. Sedap kacang botol ni...tapi dkt sini tak jual.

    Wah bestnya, ur hb sanggup pergi grocery shopping dgn u. My hb tak suka grocery shopping :( lagipun I rasa tak selesa lah biler shopping dgn dia. Tak dpt belek2 brg, atau choose yg ini, lepas tu taruk balik lepas tu ambik yg itu...hahahz.

    ReplyDelete
  2. salam - wah i mmg suke semua jenis kerabu...

    ReplyDelete
  3. wah dah lama tak makan kerabu kacnag botol...sane ade jual lak ya...

    ReplyDelete
  4. Anie: itulah sedap kan..nasib baik kat sini ada jual itupun kat kedai aseanic kat sini. my hubby kena paksa rela jugalah ikut tu...memang x selesa pun coz man ni bknnya suka shopping lama2...nk pilih brg pun susah nk cepat jer..tapi nk buat mcm mana nk juga dia jadi driver kitakan...sabar jer lah..hihi

    Lina: Salam, sama lah kita semua serba serbi kerabu kita pun suka...:)

    Aishah:ha nk kena buat la tu...ya kat sini ada jual tapi diimport dr sana jugalah...bolehlah nk mkn tu walaupun reganya lbh mahal dr M'sia..tapi nk mkn punya pasal tutup mata jer la..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers