7 Dec 2010

Kek Lapis Asam Manis

 
Buat kek ni sempena mkn-mkn bersama kawan-kawan Msia di sini kat umah saya semalam...kira sempena maal hijrah jugalah kebetulan semalam kat Finland ni cuti sempena sambutan hari kemerdekaan negara Finland yg 93thn...bermula pada tarikh kemerdekaannya pada tahun 1917...lama betul  tu.. patutla dah maju ke depan kan.
oklah berbalik pula pada ceta kek ni ...saya tgk dah ramai rakan-rakan blog dah cuba kek lapis ni....mcm-mcm warna ada...memang menarik...oleh itu,saya juga terpanggil utk mencubanya...so..saya mencuba resepi kek yg sedap ni dari resepi kak liza.
Resepi asal boleh tgk disini ... tapi kek yg saya buat ni saya kurangkan sukatan skit ...tapi bahan dan cara buat tetap sama...sebab tu lah tak tinggi sgt...terima kasih pada kak liza diatas resepi kek yg sedap ini. dan izinkan saya berkongsi resepi disini pula.


Bahan-bahan
1/2  buku butter
5 biji telur (asing putih dan telur)
1 1/2 cawan gula castor/halus
1/4  cawan susu pekat manis
2 cawan tepung biskut cream cracker [mesin halus]
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil baking powder
Pewarna (merah/hijau/kuning)
Asam manis / haw flakes....saya gunakan 3 packet..ni terpulangla pada masing2

Cara membuatnya
1. Pukul putih telur dan gula sampai kembang, ketepikan.
2. Pukul kuning telur dan butter. masukkan susu pekat, esen dan baking powder dan tepung biskut soda.
3. Masukkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan yang kedua tadi, gaul hingga rata.
4. Bahagi kepada beberapa bahagian mengikut jumlah warna atau lapis yang dinginkan.
5. Kukus lapisan pertama, setelah masak kukus lapisan kedua dan susunkan asam manis/haw flakes di atasnya dan seterusnya hingga habis .

9 comments:

  1. Salam Maal hjrah Nieza..

    belum pernah buat kek kukus...nampak moist dan sedap. menarik gambar2 percutian di Brussel tu...terutama gambar waktu mlm.bestnya Nieza dpt jln2...boleh tumpang tengok gambar.
    nengok kerabu nieza hidangkan tu..terliur pulak..maklumlah peminat kerabu.

    ReplyDelete
  2. salam nieza,sedap tuh kek asam manis..moist jer tgk..minta sepotong

    ReplyDelete
  3. Mamasya, ya mama..kalau kukus memang moist dan sedap...tryla buat nanti.boleh gambar tu pun memang nak sharing ngan semua kwn2 pun...kalau dah sampai europe ni semua tempat dah dekat2...nieza pun sementara dok sinilah nak jln pun.samalah kita..nieza pun peminat kerabu..:)

    ReplyDelete
  4. salam Lina, ya memang sedap nak kasi pun dah abis...kwn2 dtng semlm tapau bawa blk lagi...hehe

    ReplyDelete
  5. tahniah canteeekkkk pos 1 loyang kat sini dato keramat..

    ReplyDelete
  6. salam nieza, baru nak mintak kek lapis tu dah abes lak... kak rose x reti n buat... 2 kali buat x jadi terus frust!

    ReplyDelete
  7. MamaFami : lum mkn lagi dah tau sedap ker?....hehe anyway tq mama! memang sedap pun...:)

    ilahjy: terima kasih kak...saya ni budak baru belajar..rasanya tak la se canteekk mcm senior2 blog msk2 yg lain..ni pun 1st time mencuba..nanti tunggu buat lagi la saya pos kan yer...yg ni dah tinggal loyang kosong jer kak...hehe

    ReplyDelete
  8. salam kak Rose....itulah kak maaflah dah abis...hehe saya pun baru 1st time try kak sib baik menjadi juga...tapi lum betul2 puas ati lagi..kena cuba lagi nanti...tak pe akak pun leh cuba juga....insyaAllah jadi lah nanti..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers