24 Dec 2010

Ikan Salmon Masak Asam Pedas


Salam dihari Jumaat....penghulu segala hari. Hari ni msk simple jer layan lauk asam pedas la pula....ikan salmon pun boleh  msk asam pedas juga tau.

ha dok sini tak ada pilihan ikan yg fresh...kalau nak mkn ikan fresh ikan salmon dan seangkatan dgnnya saja ada .....ikan apa tu...tak tau namalah pula....mcm-mcm jenis ikan ada kat sini tapi  lain dgn tempat kita...dan  tak ada ikan-ikan mcm kita kat M'sia tu. 
Kalau nk mkn juga ikan dr Asia kenalah beli ikan yg difrozenkan dan diimport dr sana...tapi tu la ada rupa tak ada rasa...sebab dah beku dgn aiskan....apa nk buat makan jer lah kan.

So...mcm -mcm dah saya msk dgn ikan salmon ni...tapi memang sedap lemak-lemak gitu....kalau kita masak berkuah mcm ni dia akan keluarkan minyak ikan. So..bila masa x perlu letakkan minyak yg byk...ok resepi sure semua dah tau kan...masakkan yg simple jer ni cuma maybe cara memasak jer yg berbeza...so jom kita tgk resepi style saya pula.

Bahan-bahan
4 ketul ikan salmon ataupun apa-apa jenis ikan
3 cawan air
1/2 cawan air asam jawa
100gm cili kering yg dikisar
3 tangkai daun kesum
2 batang serai diketuk
4 biji kacang bendi
3-4 ulas bawang putih dikisar
2 biji bawang besar dikisar
1cm halia dikisar
2cm kunyit hidup dikisar
1cm lengkuas dikisar
1cm belacan dibakar
1 kuntum bunga kantan dihiris 2
2 biji buah tomato dipotong 4
Garam dan gula secukup rasa


Cara memasak
1. Tumis bahan-bahan yg dikisar bersama cili kering yg dikisar sehingga naik baunya.
2. Masukkan air, asam jawa, bunga kantan, daun kesum, serai, dan belacan.
3. Setelah mendidih, kacau sebentar dan masukkanbunga kantan, ikan salmon, kacang bendi,buah tomato dan garam secukup rasa.
4. Bolehlah dihidangkan.

10 comments:

  1. salam nieza,akak mmg penggemar ikan salmon ni,kalau isi tuh selalu akak wat grilled n kepala lak wat kari kepala ikan salmon,tak pernh lak wat asam pedas cenggini.sedap tuuuu

    ReplyDelete
  2. salmon ni masak kari pun sedapp tau, kepala salmon lagiii sedapp buat kari....he..he..

    ReplyDelete
  3. PeriPia, salmon ni memang sedap tapi tak boleh dimakan selalu..:)

    K.Lina: salam Kak, ya betul saya selalu msk kari jer...jarang2 msk asam pedas ni....dah pernah cuba msk lemak cili api pun sedap juga.

    K.Mas: ha...part kepala tu memang my fav...sedap tu..lemak2 gitu..:)

    ReplyDelete
  4. wah..salmon tuu... ish.ikan ni mahalkan kat mesia..tak pernah try lagi..kalau gril aje tu biasa la kan

    ReplyDelete
  5. Such a tempting dish!!! Yumm yumm :)

    ReplyDelete
  6. salam ziarah

    wah..teringin nak makan ikan nie..
    nak dapatkan di pasar area mana kak??

    ada kebaikkan tak makan ikan nie?

    ReplyDelete
  7. Salam Nieza,

    Wah tergodanya tgk asam pedas u. I dah lama betul tk masak asam pedas...mmg sedap guna ikan salmon masak asam pedas, I dah pernah try jugak ;)

    ReplyDelete
  8. Izah: ya la kalau kat M'sia x dapatla nk sesuka ati msk mcm ni kalau dpt mkn kat luar pun selalunya western food jer.

    Love 2 cook: just a simple dish..anyway tq!

    Citarasa Rinduan: actually byk kelebihan salmon ni iaitu mempunyai kadar omega 3,EPA dan DHA yang tinggi. EPA dapat mencegah skt Kanser,Trombosit (pembekuan darah),Atheroskerosis (pembekuan lemak dalam darah),Penyakit jantung dan bagus utk otak dan kulit.

    kat M'sia x pasti pula kat mana nk dibeli ...ada jual tapi maybe yg frozen la kot diimport dr luar...tryla cari...:)

    ReplyDelete
  9. Salam anie,
    ye ke? actually i jarang msk asam pedas ni selalu buat kari jer...tapi memang sedap..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers