14 Dec 2010

Cucur Nasi Ikan Bilis


Hari ni layan cucur pula....lebihan nasi jgnlah dibuang byk yg kita leh buat kalau dah jemu buat nasi goreng boleh juga buat cucur nasi ni kan....sedap dan lembut gitu.

actually resepi asal cucur ni  saya intai drp dapur kak yatie memories dan ramai juga kwn2 blogger lain yg dah mencuba....so saya pun teringin jugalah nk mencuba.
tapi saya ada buat tambahan sikit mengikut citarasa saya....minta maaf yer kak yatie...bkn apa saya cuma tambah 1 biji telor jer....coz setiap cucur yg saya buat saya suka bubuh telor utk bg rangup....dan cucur yg ni pun saya cuba juga masukkan...nasib baik jadi....hehe. Apa pun terima kasih yer kak yatie berkongsi resepi...izinkan juga saya berkongsi disini pula..:)

Bahan-Bahan
2 cwn nasi
2 cwn air
1 biji bwg besar
2 biji bwg putih
1/2 cwn ikan bilis
2 1/2 cwn tepung gandum
1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
Daun sup/bawang (di hiris halus)
sedikit garam
1biji telor....yg ni saya tambah
Minyak untuk mengoreng

Cara Membuatnya
1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan telor yg dipukul kemudian gaul sebati.
4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
5. Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.

6 comments:

  1. kita pun sarapan ngan cucur ni pg ni...senang nak prabihkan nasi 2 3 jemput..hihi...
    Kek keremel tu senang je, tryla buat...dah buat skali pastu okla...heee

    ReplyDelete
  2. ramai blogger dah buat cucur nasi ni tapi saya je tak pernah cuba. mcm aneh pulak nasi dijadikan cucur. sedap ke? kalau sedap boleh cuba nnt

    ReplyDelete
  3. ya la ana nasi yg x abis tu jgn dibuang...boleh guna buat cucur nasi yg sedap ni...insyaAllah nanti nk try buat kek tu juga...anyway thanks ana....:)

    ReplyDelete
  4. betul la nadiah....memula tu pun nieza rasa mcm pelik juga tapi teringin juga nak try buat benda yg pelikx2 ni...dah try buat sekali sedap sgt....tak rugi nk mencubanya nadiah...try la buat nanti.

    ReplyDelete
  5. haah... dh ramai yg cuba buat cucur ni. nnt ina pun nk buat la.

    ReplyDelete
  6. ya betul tu ina...x rugi pun kalau nk mencuba...sedap!..:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers