9 Nov 2010

Yong Tau Foo

Hari ni saya masak menu sihat...makanan rebus-rebus ni bagus utk mereka-mereka yg sedang berdiet...senang jer nak msk yong tau foo ni...cuma sediakan kuah jer yg rumit sikit tapi tak la susah sgt kalau semua bahan ada kira jadilah...saya buat kuah ni tak ada pula bijan..so tak nampaklah menarik sgt tapi mkn sedap juga..:D
ok asal sumber resepi boleh tgk kat sini ...menurutnya resepi ini disumbangkan oleh Fariza Restaurant Pak Amir...memang sedap...tqvm!

Bahan-bahan untuk kuah:
2 sudu besar cili paste atau cili boh.
4 sudu petis udang
½ cawan cili sos
3-4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
3 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula merah
2 sudu besar kicap pekat
½ cawan air panas
1 cawan air bancuhan tepung jagung
1cawan air
1 sudu kecil garam
1 kiub ikan bilis
3-4 sudu air tauchu (ni saya tak bubuh kalau ada bolehla bubuh)

Caranya :
1. Bancuh petis udang dalam air panas hingga larut dan tunggu sejuk.
2. Masukkan semua bahan ke dalam bekas.
3. Kacau kemudian jerangkan dengan api perlahan dan kacau hingga pekat
4. Taburkan bijan dan kacang sangrai yang sudah ditumbuk jika suka.

Kuah ini dihidang bersama dengan fish ball, sotong ball, ketam ball, kangkung dan lain-lain lagi yang telah dicelur dalam air panas.

2 comments:

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

Bookmark and Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers