29 Nov 2010

Kupang Goreng Kunyit

masak simple jer ni....actually nak msk kupang goreng kunyit jer...pastu tgk ada plak kacang buncis .....nak senang punya pasal buat 2 in 1 jer....so kira kupang goreng kunyit dan kacang buncis pun goreng kunyit la juga....hihi...resepi main campak-campak jer...semuanya suka ati jer nak bubuh byk mana....yerla benda ni simple jer kan maybe semua org tau buat tapi rasa jer kot x sama....anyway saya masukkan lah juga resepi masakkan yang simple ni.

Bahan-bahan
300 gm isi kupang  dicuci bersih
1/2 biji labu bawang besar dicincang
1/2 biji labu bawang besar dipotong bulat
3 ulas bawang putih dicincang
2 biji cili merah...hiriskan nipis
1 s/k lada sulah
garam secukup rasa
250gm kacang buncis
1s/k kunyit serbuk
minyak masak utk menumis


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg dicincang halus
2. Masukkan kunyit serbuk,serbuk lada sulah kemudian....masukkan kupang dan kacau rata. Masakkan sebentar...jika kering masukkan sedikit air.
3. Kemudian, masukkan kacang buncis dan kacau rata....perlahankan api.
4. Masukkan garam,cili merah dan rasakan garam ...kacaukan sebentar dan lastly masukan bawang besar yg dipotong bulat tadi.
5. Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers