6 Jul 2010

Trip To Stockholm, Sweden

Syukur alhamdulillah trip to Stockholm,Sweden berjalan dgn lancar dan telah selamat tiba di Helsinki pada jam 10am semalam. perjalanan kesana lbh kurang 4 hari 3mlm...1 hari perjalanan diatas cruise ship memakan masa lbh kurang 16jam...walaupun perjalanan mengambil masa yg lama tapi suasana didalam cruise ship yg sentiasa meriah itu membuatkan kita tidak akan terasa sunyi dan bosan. Cruise Ship Silja Line ni mempunyai keluasan lbh kurang 300m kaki persegi dan 12 tingkat termasuk parking kereta, cabin, shopping mall, casino, swimming pool, restaurant dan etc.macam-macam ada....kalau rajin berjalan bolehla explore semua tempat...dah letih tu masuk tido dlm cabin sajala...cabin pun selesa dgn katil dan toilet sekali dlm bilik.

check in untuk masuk ke kapal pada jam 4pm

ready to go...nak masuk ke perut kapal dah ni...

macam ni ler rupanya tempat car park dlm cruise ship ni....lebih kurang sama mcm feri Penang juga tapi bezanya kapal ni besar lagi...

dah masuk kapal nak cari cabin pulak...banyak betul cabin....penat jugala berjalan pusing cari bilik yg dibooking...


dah jumpa dah....ni ler rupanya cabin dlm kapal ni ada 2 katil...dan 1 bilik air...oklah selesa jugala utk duduk dalam masa perjalanan lbh kurang 16 jam ni


ni pula di bahagian atas tingkat 12 bahagian dpn kapal...tgk view ni cantik sgt...

cuaca cerah dgn langit yg biru....



ni bahagian sun deck belakang 

bergambar dgn badut dlm kapal

salah satu kedai yg terdapat dlm kapal ni..mcm2 ada..

ni kedai tax free


ada night show

dapatlah tgk sunset time ni dah kul 11malam...subhanallah....sungguh indah ciptaan Allah..waktu siang yg panjang...jam 4am nanti matahari dah terbit dah...

day 2 inside the cruise ship....time dah jam 9 pagi dah  dekat nak sampai dah dijangka sampai ke stockholm pada jam 10pagi.


tempat pertama yg akan dituju ialah Malaysia Embassy....ni dah sampai dah ke ofis Malaysia Embassy di stockholm, Sweden...melawat ke ofis disana sekejap..

bergambar bersama kak Fauziah yg dipanggil kak G yg sama jawatan dgn my hubby dan bertugas di pejabat kedutaan Malaysia disini...terima kasih kak G diatas jemputan...dan dirumah kak G ni la nanti kami tumpang bermalam.Actually plan asal memang nak tido hotel..tapi kak G ni bersungguh2 ajak kami kerumahnya....dan tido disana....serba salah juga dgn pelawaannya...so kami pun terimalah...terima kasih byk juga pada kak G diatas layanan mesra kami disana...bkn saja tempat yg selesa mkn yg dimasak pula semua sedap2 belaka...siap sediakan kami bekal mee goreng pula semasa nak pulang dan ada pula cenderahati dr sana...gembira dan terharu sekali dgn layanan yg diberi hanya tuhan saja dapat membalas budi baik kak G dan adiknya kak sayang semasa kami disana. 

ni la bandar Stockholm...cantik sekali permandangannya...







naik bus hop on -hop off round2 kat town...ada 3 buah bus yg pergi 3 tempat yg berlainan....sempat juga naik ketiga-tiga bus tu...1 bus pusing dlm 45 minit.

ni ialah kapal yg terdapat dlm vasa museum....kapal ni karam semasa baru saja berlepas dr perlabuhan....berusia 333thn semasa dijumpai....





 dah penat berjalan...kami pun ke rumah kak G.....so our dinner that day..nasi putih + kari kepala ikan + sambal tumis telor + sambal belacan + timun...memang sedap ...terima kasih pada tuan rumah diatas hidangan yg sungguh menyelerakan ini.

last day dirumah kak G sebelum blk ke Helsinki

ni kat belakang rumah kak G ada pokok epal hijau...tapi time sekarang ni buah baru berputik

ni pula hidangan sarapan pagi sebelum kami keluar jln2 dan bertolak balik...macam2 ada...

roti canai, mee goreng, kuih dan laksa pun ada...

bergambar bersama adik kak G ...panggil kak sayang saja...kak sayang ni rajin memasak dan sedap2 plak tu masakkannya..berasal dr Penang juga.

ni la tuan rumah kak G...baik orangnya...semoga kak G sekeluarga dimurahkan rezeki selalu...

me with my hubby

jalan-jalan lagi last day kat stockholm sebelum balik ke helsinki jam 4 ptng


















No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers