21 Jun 2010

Murtabak Pisang

Bahan-bahan:
500 gm gandum
1 1/2 sudu besar marjerin
1 biji telur
secubit garam halus
Air sejuk secukupnya utk uli jadi doh
2 sudu besar minyak masak
Pisang masak - hiris nipis-nipis (pisang yg sedap dimakan mentah spt pisang emas, berangan, lemak manis...)
Gula pasir secukupnya
Minyak masak utk menggoreng

Cara membuatnya:
1. Gaul gandum, garam, marjerin hingga jadi serbuk roti. Masukkan telur. Gaul lagi.
Masukkan air sejuk. Uli jadi doh. Masukkan minyak masak, uli lagi hingga doh menjadi licin.

2. Bahagikan doh sebesar bola-bola pingpong, sapu minyak masak pada doh-doh tersebut supaya ia tak melekat antara satu sama lain. Perap 3-4 jam (supaya doh jadi elastik masa canai & ia tak pecah berlubang... )

3. Canai/tebar doh dlm talam besar, kalau tak reti tebar mcm mamak buat tu, memadailah tarik-tarik doh ke tepi biar ia jadi menipis bentuk bulatan. (kalau doh elok perapnya, ia tak akan pecah berlubang walau pun ditarik nipis transparent)

4. Susun hirisan nipis pisang kat tengah-tengah doh. Tabur sesudu kecil gula atas susunan pisang tadi. Tutup doh biar hirisan pisang berbalut & tak terkeluar. Ulang dgn selapis lagi doh supaya bila goreng nanti, ia tak bocor/pecah. Maknanya sebiji murtabak tu ia dibalut dgn 2 lapis doh.

5. Ulang proses di atas hingga habis. Sebaiknya terus goreng murtabak sebaik ia siap dibentuk supaya gula tak cair.

6. Goreng dlm pan dgn letak sedikit minyak + dgn sedikit minyak. Bila kedua-dua belah sisi murtabak dah kuning keemasan, bolehlah diangkat.

Sedia untuk dihidangkan.

1 comment:

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

Bookmark and Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers