Bahan-bahannya
5 ekor ketam
2 biji bawang besar (dibelah lapan)
5 cm kulit kayu manis
2 cawan air asam
2 biji cili merah (dihiris)
2 sudu besar sos tiram
150 gram cili kering (digiling /blend halus)
150 gram kacang goreng (ditumbuk)
telor 1 biji
2 biji tomato di potong 4
Garam secukup rasa
minyak utk menumis
Cara membuatnya:
1. Gaulkan ketam dengan sedikit garam dan kunyit kemudian goreng hingga garing.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar serta kulit kayu manis.
3. Masukkan bahan giling, cili merah, sos tiram,air asam dan garam masak hingga mendidih.
4. Masukkan telor yg dipukul... masukkan buah tomato,bawang besar yg dipotong gelang dan kacau rata-rata kemudian masukkan ketam tadi.
5.Kacau hingga ketam bersalut cili dan bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)