25 Jun 2010

Jalan-Jalan ke Tampere....

Hari ni cuti public holiday in Finland...cuti mid summer so....we all pun last minutes planning jln2 ke Tempere..bandar lain selain dr Helsinki....tapi still dlm Finland....by car lbh kurang 1 jam 30minit  saja dr Helsinki. So..... niza, hubby and family Mimi jln2 kesana...tempat yg nak dituju ialah Adventure Park disana yg mana lbh besar dr Helsinki. Actually dah lama juga dok plan nak kesana tapi asyik cancel saja....ada saja program lain....lastly semlm my hubby terfikir nak kesana dan terus buat keputusan nak pi esok....family mimi pun no hal ikut saja....itula kan kalau plan tak jadi kalau tak plan jadi pula....anyway memang best dan enjoy la bila masuk Adventure Park tu....banyak juga mainan dan mcm2 boleh tgk.
sebelum menunggu nak masuk dlm adventure park tu....we all isi perut dulula...mcm picnic pula tepi laut ni....niza bawa bekal nasi lemak+sambal tumis udang+ikan bilis goreng+telor rebus+timun dan mimi bawakan sosej,sandwich dan kek. bagus juga bawa bekal mkn ni coz kat sini we all tak tau kat mana kedai mkn yg halal dan kedai pula semua tutup cuti public holiday so..memang susahla nak cari mkn.

ni ler view tempat we all lepak masa mkn....nampak view adventure park dihadapan...tapi time sekrng ni awal lagi baru pukul 11.30am...belum buka...jam 12noon baru open...so lepak dulula....lepas siap mkn semua barula we all masuk ke sana.

ok getting ready to entry........nama tempat ni Sarkanniemi

beli tiket masuk dulu....baru jer kaunter ni buka...org dah ramai dah.....so kenala berbaris dulu

dah masuk dah kat dlm...

ni pulak tempat tgk Dolphin Show.....

kat dlm dah tunggu dolphin keluar....
tu dia....dah mai dah..







show pun dah abis...nak keluar jln kat luar pulak..

macam-macam game ada..

our 1st game...best juga walaupun basah kena air

pusing2 dgn kereta antik

bergambar dihadapan rumah hantu....tak masuk pun...mcm manala rupa hantu org finnish pun tak taula..:D

ni pulak Tornado...tak berani nak naik...hubby jer naik dgn kwn Haszlee

berani-berani takut juga nak naik ni....boleh tahan juga gayatnya...pejam mata sajala..

my hubby rilex jer...

tinggi tu...tapi memang wonderful experience...

posing jer.

ni pulak we all masuk dlm fish aquarium...besar ikan ni...nama apa tak tau la pulak...



subhanallah...cantik ikan ni..




Sarkanniemi Tower....we all nak try naik kat atas tu...naik guna lift jer...tinggi juga ni....kat atas ni besar juga....ada restaurant dan luas juga kawasannya..

dah sampai atas dah....

ni ler view dr atas tower....nice view

besar juga tempat ni



No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers