18 May 2010

Food Prepared by AJK PERWAKILAN

            Salam....nak ceta pasal msk2 semalam....actually nak entry semlm tapi letih sgt2 apa pun tak dapat buat...so..berbalik pada apa yang nak diceta ni...masak ala-ala mcm nak kenduri pulak...kenduri kat ofis sempena ada program MIDA....PERWAKILAN diberi tugas utk persediaan juadah makanan utk lunch. So menu yg niza masak...Ayam masak kurma 4 ekor dan sayur campur....jemputan makan dlm 42 orang....doa dan harapan tu harap2 cukuplah makanan yg disediakan coz....banyak lagi menu lain spt bihun goreng,ikan sweet sour,ayam panggang, dan 2-3 jenis kuih utk desert.
so...bermulala operasi dlm persediaan nak masak ni...ayam we all beli yang frozen dan semestinya ada tanda halal yang diimport dr negara luar coz kat sini tak buat penyembelihan ayam agaknya so..tak adala ayam fresh...tapi bolehla kan.....4 ekor ayam ni...my hubby yang tolong potongkan....sib baikla.....kalau tak teruk juga nak potong ni...dan bolehla prepare brg utk masak yg lain.

ni ler sayur-sayur utk dimasak sayur campur...naik kelabu juga mata potong sayur-sayur ni...yer la buat pulak sorang-sorang.....hubby pulak bz ke ofis tgk tempat dah ready utk esok....anyway dah selesai alhamdulillah semua berjalan dengan baik.
ni ler hasilnya 4 ekor ayam masak kurma ...ni jugala my 1st experience masak sampai 4 ekor ayam...sampai periuk tak muat terpaksa masak 2 kali....pastu baru mix...apa nak buat tak ada periuk besar sgt....apapun dah selamat masak.
ni pulak photo sayur campur...dah campur-campur semua sayur tu dapat banyakla juga....kira penuhla 1 tray besar chafing dish ni...ni pun kena masak 3 kali baru leh siap semua...pastu baru mix....naik lenguh jugala tgn masak banyak-banyak ni....ha balik Msia pas ni boleh buat catering dah....hehe boleh ker....rasanya lum pakar dan lum pass lagi kot dalam masak2 ni....apapun ni ler pengalaman yang amat berharga dok merantau.
ni nasi putih....we all masak kat ofis jer coz masing2 dah bz masak kat umah...
ok dah abis ceta masak-masak kat umah....jam 10pagi semua ahli PERWAKILAN pun berkumpul di ofis dan bawa mkn yg dimasak....kita tgk apa pula ceta di ofis....apa yang kita kena buat...ok layan saja photo-photonya.

ok semua food, chafing dish dan semua peralatan dah ready...
banyak juga makanan...ada ayam panggang ...bihun goreng, ikan sweet sour dan sambal tumis ikan bilis

ini hidangan untuk desert...ada kuih bingka ubi kayu, kuih bingka pisang, agar-agar santan dan juga buah-buahan...emmm...semua malaysian food sedap-sedap belaka.

busy-busy pun sempat lagi nak posing....ni ler chef-chef yang masak hari ni....dari kiri niza,Jerlene, Eira dan nina anak Eira......ni la ahli PERWAKILAN....2 org lagi Pn.Eliza dan Laimes tak sempat bergambar sorang bz dan sorang dah balik awal.

tetamu yang datang dah abis dgr taklimat dah ....masa untuk menjamu selera


TYT Amb Cheah sedang melayan tetamu yang hadir...ok selesai sudah majlis....alhamdulillah semua dapat berjalan dengan lancar....tak sangka orang finnish pun pandai makan masakkan orang melayu...apapun tahniah pada semua AJK PERWAKILAN Helsinki diatas persediaan makanan pada hari ini.

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers