2 May 2012

FRUITED PULL APART BREAD (FPAB)


Assalammualaikum semua
Hari ni nak sharekan roti yang saya buat semalam ni jer. Menarik juga bila mencuba roti yang ada buah-buahan kering  ni. Paling suka kismis ...tu sebab saya lebihkan masa bubuh tu. Saya gunakan gula perang tu sebab nampak perang sikit warna roti ni. Sengaja saya garingkan bahagian permukaan atas roti tu sebab saya suka makan roti yang keras kat atas tu.

Kak Zana pun dah cuba buat roti ni ...kiranya mcm adik beradik dengan CPAB jugalah bila bubuh cinnamon powder tu cuma bezanya ada buah-buahan kering dan kacang.  Nak tau sedap ke tidak kenalah cuba sendiri..:D Oklah... terima kasih pada tuan empunya resepi asal dan kak Zana yang telah sama-sama berkongsi resepi ni. Saya kongsikan disini pula ya.


FRUITED PULL APART BREAD
Yield   :    8-10 servings
(Link : WildYeast)
DOUGH
2.5 cups all purpose flour
2 Tablespoon sugar
2  tsp  instant yeast
4 tablespoons butter melted
1  tsp salt
1  cup warm milk

TOPPING
1/2 cup brown sugar
1/4 cup raisin/dates/cranberries
1/4 cup chopped almond/pecan
3 tablespoons butter melted + saya tambah 1/2 sudu teh Cinammon powder


METHOD
Combine butter, warm milk, sugar and salt in a small bowl.
Place flour and yeast in a mixing bowl.
Gradually add milk mixture to the flour, forms into soft dough.
Transfer onto floured board, knead by  hand or mixer  until smooth.
Transfer dough into oiled and covered bowl, let rise until doubled for 1-1.5 hours.
 Generously grease 8 in round pan, sprinkle a tablespoon of brown sugar in a greased pan.
Combine remaining brown sugar, dried fruit, melted butter and nuts into a large  bowl. 
Gently punch the dough down,  pinch the dough into 1.5 in  balls.
Drop the balls into brown sugar mixture, toss to combine. Arrange evenly in pan, sprinkle remaining nuts and fruit over top.
Cover and let sit in the pan  for 45 minutes. Towards the end of rising time, preheat oven @ 190C.
Bake for 15-20 minutes until golden b
rown.
Let sit in the pan for 10 minutes, loosen the edges before inverting onto a serving platter.
Serve warm.


23 comments:

  1. Salam kak nieza, kita pulak dtg pagi2 buta :D belum siap buat bekal kita dah duk depan lappy ehehehe.... roti buah2 pun kita suke tp ank2 kita mesti korek2 buahnyer :D klu nak buat kena asingkan baru fair gituuuu :D

    ReplyDelete
  2. Salam nieza,
    gebunya roti tu...dan dan ni rasa nak buat roti juga...tapi selalunya kalau saya buat tak berapa nak jadi...tak tahu apa masalah...

    ReplyDelete
  3. kak niezaa ^^ tun x suka mix fruit tu, tp tun suka roti ada kismis. tu yg masa nk habiskan mix fruit tu, duk asing2 kismis dia letak dlm roti... yg ceri2 segala bagai tu buang semua. haha...

    ReplyDelete
  4. As'salam Nieza

    Amboiii meroti sedapnya FPAB ni..nak taip lenguh jari..hahaha. k.ct suka tengok tapi nak buat kang anak2 bujang dirumah dok asing yang buah2 kering tu. payahlah nak buat Nieza kalau ada yang tak suka, k.ct tengok ajelah kalau dekat dah mintak 2-3potong tu nak merasa :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Nieza,
    Fuhhh....hari ni akak mai awai nampak gayanya, leh la sarapan roti buah ni. Ramai nampaknya yang dah mencuba, akak aja yang asyik terlepas bas...huhuhuh

    ReplyDelete
  6. Dah lama tak meroti... gebus jer tgk roti Nieza tu... k.gee suka roti ada kismis... sedap kan...

    ReplyDelete
  7. Assalam Nieza,
    selamat pagi..tengok roti didapur teman2..akak tengok bm akak tu..
    memang dah lama dia bercuti kat dalam cabinet..heheh..bila lah nak buat roti ya..
    nampak sedap roti nieza ni..

    ReplyDelete
  8. salam kak nie,
    suka makan roti mcm ni cicah ngan air teh..rasa mantap kat perut..

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Nieza,
    Sedapnye roti tu...tambah ada buah2 macam tu..cikwan pun suka kismis..nak2 kismis hitam..hari tu pun masa buat apple pie, cikwan letak kismis banyak2.. =)

    ReplyDelete
  10. Assalam Nieza, waaaah rajinnya meroti....cantik dan nampak sedap dgn mix fruit tu...BM akak dah lama merehatkan diri...jgn berkaratzzz udah la kan...hehe

    ReplyDelete
  11. cantikk gebu roti tu kak..
    meriahh ngan buahhhh..........

    ReplyDelete
  12. salam Nieza, cantik dan semestinya sedap ni jeles lah akak tengok gebus2 gini..

    ReplyDelete
  13. rajinnya..sedap plak tengok roti gebus ni...hehe

    ReplyDelete
  14. salam nieza cyg
    cantiknya nk cikit...macam nk grab seketui..lapq nie..he hhee nk kutip kismis tue dulu..
    he hehee

    ReplyDelete
  15. Sedap ni buat minum petang..adeiii..

    ReplyDelete
  16. aslmkum nieza.. akk lambat sampai ni.. tgh buzy buat soalan peksa.. bila tgok ada roti cepat2 dtg ..akk pun suke roti ni..

    ReplyDelete
  17. cantik, menarik, semestinya sedap sebab kite pun suke kismis. ada setengah kotak lagi kismis tu. nanti kalau kerajinan melanda nak meroti, akan dicuba jugak!

    ReplyDelete
  18. alamak nieza..saya kan suka betul roti ada kismis2 ni...sedapnya....huhuhu

    ReplyDelete
  19. sedap roti ada kismis ni kan, celup dalam nescafe panas.. walaweiii

    ReplyDelete
  20. Teringin nk buat roti mcm ni...tapi pernah buat dulu...tak jadi...sedihnye....kalau but sendiri mesti puas hati nk mkn....
    Pasni nk cuba lagi lah....nampak sgt sedap!!!

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers