Assalammualaikum dan salam dihujung minggu buat semua. Jarang-jarang update blog hari minggu ni tapi hari ni mcm malas nak keluar pula. Cuaca hari ni rasa sejuk betul temperature dah turun ke -15degreee celsius dah hari ni. Bila dah tak keluar ni bolehla update blog ni.
Menu nasi biryani ni memang fav mr.hubby selalu jer order nak mkn. dah banyak kali juga saya masak nasi biryani ni cuma malas jer nak n3 sebab menu sama jer rasanya.Cuma kali ni saya nk try paste biryani ni pula coz sebelum ni saya hanya gunakan rempah biryani shan so..saya sharekan jugalah. Masih menggunakan cara memasak yang saya belajar ngan my maid masa kat dhaka dulu. Tapi resepinya saya olahkan mengikut citarasa saya dan suami jugalah. Bagi yang ingin mencuba bolehlah mencuba resepi ni tapi kalau tak ada paste biryani mcm saya gunakan ni boleh gantikan dgn rempah biryani yg lain juga.
Menu nasi biryani ni memang fav mr.hubby selalu jer order nak mkn. dah banyak kali juga saya masak nasi biryani ni cuma malas jer nak n3 sebab menu sama jer rasanya.Cuma kali ni saya nk try paste biryani ni pula coz sebelum ni saya hanya gunakan rempah biryani shan so..saya sharekan jugalah. Masih menggunakan cara memasak yang saya belajar ngan my maid masa kat dhaka dulu. Tapi resepinya saya olahkan mengikut citarasa saya dan suami jugalah. Bagi yang ingin mencuba bolehlah mencuba resepi ni tapi kalau tak ada paste biryani mcm saya gunakan ni boleh gantikan dgn rempah biryani yg lain juga.
sumber: http://nurniezza.blogspot.com/
Bahan-bahan:
1/2 kg daging kambing + tulang
3 cwn beras basmati direndam 30 minit dan dicuci, toskan
41/2 cwn air atau secukupnya
1 batang karot ~ diparut
1 biji buah tomato - dikisar
1 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron) (nieza tak bubuh)
1 packet rempah beriyani ataupun paste biryani
1/2 biji lemon
1/2 cawan yogurt
1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong
Garam secukup rasa
1 kiub kambing
Bahan Tumisan:
1 batang kayu manis3 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
2cm halia di potong halus
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
2 sudu minyak sapi dan sedikit minyak masak untuk menumis
Bahan-bahan tabur
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang gajus, digoreng hingga kekuningan
1/2 cawan bawang goreng
2 helai daun pandan, disimpul
Cara penyediaan nasi
1. Cuci bersih beras dan toskan
2. Kemudian masaklah nasi putih mengikut sukatan air seperti biasa dalam periuk rice cooker dan biarkan nasi masak dengan sendirinya.
3. Sementara menunggu nasi masak bolehlah sediakan bahan untuk memasak daging kambing bersama rempah beriyani pula.
2. Kemudian masaklah nasi putih mengikut sukatan air seperti biasa dalam periuk rice cooker dan biarkan nasi masak dengan sendirinya.
3. Sementara menunggu nasi masak bolehlah sediakan bahan untuk memasak daging kambing bersama rempah beriyani pula.
Cara penyediaan daging kambing:
1. Cuci bersih daging kambing dan tos kan. Kemudian rebuskan daging kambing sehingga empuk. Bila dah empuk tutup api dan ketepikan dulu.
2. Dalam periuk yang lain, panaskan minyak sapi dan campurkan dgn sedikit minyak masak. Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan goreng sehingga wangi kemudian masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah biryani atau paste biryani dan kacau sebentar.
3. Kemudian masukkan daging kambing yang direbuskan tadi dan sedikit air rebusan daging tadi dan masak sehingga daging masak dan sebati dgn rempah biryani tadi. Masukkan yogurt, kiub kambing dan garam secukup rasa.
4. Masukkan nasi putih yang telah siap dimasak tadi ke dalam tumisan rempah biryani ni dan masukkan karot, cili merah, kismis , dan gajus yang digoreng tadi.
5. Kacau nasi putih tadi sehingga sebati dgn rempah dan daging yang dimasak.
6. Bila dah masak bolehlah diangkat dan dihias dgn bawang goreng.siap untuk dihidangkan..selamat mencuba:)
Assalamualaikum Nieza,
ReplyDeletewaduh bila kak Nur ternampak dari jauh Nasi briyani...terus akak terjah...wah daging kamben juga ya...sedap tu nampaknya....eh simpankan kak Nur sikit Nieza...hehehe.
Wah!! mengancam...
ReplyDeletehai nieza... bila terpandang mutton beriani ni mula la terbayang kat mata, bestnya kalau dapat cuba, masak camni time hujung minggu memang layan habis la.. kalau hari biasa ni masak 1 pot pun makan 3 hari... :)
ReplyDeletemmg sedapp..daging kambing pulak tu kegemaran kak ain dan suami...
ReplyDeleteKak Nieza,mmg nmpak sedap gila nih,kambing feberet hb sy,owh akak masak nasi putih cam besa pastu gaul ngan kambing beryani eks,xpernah lak msk camni,selalu msk terus nasi ngan kambing..
ReplyDeleteAslmkum Nieza
ReplyDeleteSejuknya suhu kat sana...-ve15'c boleh gigil kalau tak da heater.
nengok nasi beriani kambing Nieza ni sedapnya.Teringat Nieza ada bgtau ttg rempah biryani Shan....dah intai kat sini tp tak jumpa pula.
fav tu.. tapi xleh nak makan banyak2.. nanti naik plak darah tinggi nie.. huhuhu
ReplyDeleteBuka aje blog pagi ni nampak briyani mutton..tak toleh2 lagi terus datang bawa sia lagi...ada lagi ke nak bawa balik ni
ReplyDeleteakak tak segan segan datang pagi pagi nak minta briyani kambing nie..suka nyer ada kamben...sejuk2 makan gini hangat sikitkan nieza
ReplyDeleteNak kena cuba ni.
ReplyDeletewah nieza..sedapnya nampak nasi briyani tu..dengan dagingkambing lagi..mmg kegemaran akak n hubby..teringat restoran Puncak Mutiara kt penang
ReplyDeleteas-salam kak Nieza
ReplyDeletewaduh2 kak terancam selera tgk mutton biryani kak Nieza ni..menyelerakan..meh sepinggan Ady nak rasa...
makk aihh niza mmt feberet ni... kalau wat sendirik mesti puas makan ekk.... slurppp...
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza...Alamakkkk sedapnyeee!!! Banyak2 biryani, akak paling suka lauk kambing, mmg yg terbaik..nak tumpang makan jugak :))
ReplyDeletesalam kak nieza ^^ sejuknyer.. -15 ye.. beryani kamben ni, kalau hasben tun tengok mesti nk makan ni.. tun pulak, kalau pekena kamben kompom pening 2-3hari..
ReplyDeleteassalamualaikum .. nieza leh habis ke tu. meh kongsi2 sikit. hehe... sedapnya. jarang beli kambing. kalau ada pun amkan kat kedai jek
ReplyDeleteAssalam Nieza,
ReplyDeletekak Amie pantang nampak nasi briyani begini.... masya-Allah kecur liur kakak tau! dah lama tak buat nasi briyani ni..
Kak Zai suka makan nasi bryani tapi tak berapa nak pandai masak.Pernah cuba tapi kurang sedap.
ReplyDeleteisshh isshhh... dah lunch tadi tapi rasa lapar lagi ni tengok biryani kambengs...!!! tak reti masak kambing tapi pandai makan..
ReplyDelete