Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Kuih bingka suji ni memang sedap sangat...ni dah kali ke 2 saya buat. Buat yang pertama kali hari tu warna kuning tapi saya tak sempat nak posing kuih tu dah abis sebab saya buat masa jamuan makan dengan kawan-kawan kat umah sini hari tu.
Kalau dah sibuk-sibuk tu biasanya memang saya tak sempat nk snap pic makanan pun..masa buat tu pun sampai mr.hubby tak perasan sebab mudah sgt buatnya..sambil msk sambil la saya buat kuih ni pastu masuk jer oven. Bila dah abis majlis tu mr.hubby tanya pula saya siapa yg bawa kuih bingka kuning tu...dia ckp sedap sgt..haha boleh lak tak perasan yg wife dia msk kan...sabar jer la.
Oleh kerana mr.hubby ckp sedap dan nak mkn lagi saya buatkan lah lagi untuknya. Actually saya memang suka kuih dr tepung suji ni dan mula kenal ngan tepung suji atau Semolina ni masa dok kat Dhaka dulu lagi coz kat sana memang banyak jual tepung ni...bila datang Finland ni tak sangka pula ada juga dijual kat sini. Sumber resepi bingka suji ni boleh rujuk dibawah yer. Terima kasih pada semua yg telah berkongsi resepi kuih yang sedap ni dan izinkan saya berkongsi disini pula :D
Bahan-bahan:
3 biji telur gred A
110 gram gula (boleh tambah sedikit lagi jika suka manis)
160 gram suji @ semolina
250 ml santan pekat
435 ml air
1 camca teh pes pandan
1/4 camca teh garam
90 gram mentega
30 gram tepung gandum
Sedikit bijan untuk hiasan (resipi asal tak letak)
Cara Membuatnya:
- Alas tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan aluminium foil, biar lebih sedikit dibahagian kiri dan kanan, lenser dengan mentega pada dasar dan tepinya (tujuan melebihkan aluminium tadi ialah supaya kueh mudah diangkat keluar). Panaskan juga oven pada suhu 190C.
- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega. Kacau rata dan tuang dalam bekas tahan panas, kemudian tenggekkan atas air mendidih dan kacau dengan whisk sehingga bancuhan pekat seakan2 bubur (seperti dalam gambar). Alihkan dari dapur dan masukkan mentega, kacau rata hingga sebati.
- Tuang dalam tin yang telah disediakan. Tabur bijan rata dan bakar dalam oven selama 1 jam, 5 minit sebelum akhir waktu membakar, tukar api oven pada fungsi grill. Ini akan menghasilkan permukaan kueh bingka perang keemasan. Biar betul2 sejuk baru dipotong. Boleh hidangkan untuk minum petang...
assalam nieza..baru tau pasal tepung tu tapi belum pernah beli/tengok lagi..nak kena cari jugak a tepung ni..terim kasih nieza.
ReplyDeletewah sedapnya, selalu makan bingka ubi je, nanti nak try lah pulak bingka suji ni
ReplyDeleteAsalamualaikum Nieza..
ReplyDeleteSihat ke Nieza?
Nieza, akak malas betul buat kuih bingka. Tak tau nape...hehehe.. Makan Nieza nyer la.. Akak nak yg bahagian hangit2 sikit..sedap..
Niezza
ReplyDeletebingka suji lom pernah plak akak wat...akak suka part yg garing2 itam2 sket tu...cantek kejadian dia dear...next time akak wat nak guna silicon gak..
Sedapppp...!
ReplyDeleteKerana sendiri buat, tabur bijan sampai padat. Macam orang pakai bedak merepu.
Kalu beli, bijannya boleh dikira!
aiii... geramnya akak tengok kerak kat atas bingka tu...
ReplyDeleteakak paling suka makan kerak dia tu.. musim2 sejuk ni sedap juga kalau pekena bingka dan air kopi hangat..
As'salam Nieza
ReplyDeletekat rumah ada sekampit tepung suji ni, kalau ada peluang nak juga buat tapi tak tahu bila..hehehe
memang betul kan kuih2 bakar macam ni memang mendapat tempat lagi satu senang jer, godek2 masuk loyang bakar dah siap. Lagi garing lagi sedap kopek2 masuk mulut erk Nieza..hehehe
Akak pun kuih yang berasaskan suji sedapkan sbb sedikit kenyal
ReplyDeleteyg ni akak belum try boleh masuk list
alaaa.. dah abis pulak stok tpg suji.. teringat2 rasa lemaknya .. plg best part kerak.. yg tepi2 tu beri pd akk yer nieza..
ReplyDeleteERmmm....cantek & yummy!! k.gee mmg suka bab kuih2 melayu ni...bingka suji tak pernah buat lagi...boleh try nih...
ReplyDeletenieza.. tak tau pulak ada bingka suji. aduhai.. teringat lagi tepung suji saya masuk ulat bubuk gitu je. hehhe.. lepas buat kuih talam suji terus tak tau nak buat apa. ada yang kata kek suji pun sedap sangat. tapi mmg diakui kalau kuih talam suji sedap sungguh. nanti nak beli la lagi tepung ni buat bingka lak. nampak mmg best tu. pulak2 kerak tu haiii. melambai2 je
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza
ReplyDeleteantara kuih kegemaran saya... he he
Wassalam
sedapnye bengkang suji nih...hihi sajha panggey bengkang..sedap nampak bengkang nih...cb salin resepi dulu yerrr..kat umah tuh byk laghi pandan paste..Tq for sharing
ReplyDeleteAssalam Nieza,
ReplyDeleteterpanggil ke sini kerana terbau kuih bingka yang sedap tu! ada lagi ke Nieza, tumpang makan di sini ye.
Yang selalu kak Zai buat kuih bakar macam ada persamaan.
ReplyDeletesalam nieza....akak pun blm pernah buat bingka suji ni, rasa pun xpernah lg.....hihiihi jakun
ReplyDeletetp nmpak menarik bingka ni, satu hari nnt blh try...
hehehe sedaaap! :)
ReplyDeleteSalam Yong,
ReplyDeleteOwww guna tepung suji ya...kalau guna tepung beras pun jadi kan? Begitu cergas Yong masak suami tak prasan!
Assalamualaykumwbh Nieza dear...:)
ReplyDeleteMMM ni Ayu ak simpan k recipe...must be mcm adik beradik kuih bakar la ni eik?:)
MMMMM, lama x singgah sini, sbbnya lamaaaaaaaaaa x blogwalk nieza..Ayu x sihat sgt oflate ni...
How life nieza?:)
zaaaa...adussssss sedapnya kerak dia tuuu...dh hbis kee..bak maik la 3 ktoii..leh kmaz wk srpann..lapor la niii..
ReplyDeleteKak nieza,bingka suji nih mmg sedap,lemak manis secukup rasa kan,tpi yg sy wat aritu cam berminyak cikit,maybe santang mmg frsh n tmbh butter lagi,butter tuh sy mmg dah kurangkan time nak wat,yg akak ok x..?Len kali kalo sy nak wat n gna santan fresh,mmg nk kurngkan kuantiti santanlah..
ReplyDeleteSalam Nieza..nampak sedap jeee kuih ni..Sue belum pernah makan lagi kuih yang berasaskan tepung suji...
ReplyDeletedari appereance macam sama ngan bingka.ye ke kak? mmmmmmmm (sambil pikir hehehe)
ReplyDeletesedapnya kak,nonie selalu makan talam suji,xpernah makan bingka suji.lenkali boleh cuba nie
ReplyDeletehehe... nieza pantas kat dapur. tu yang en Faizal tak perasan kot. :D
ReplyDeletemmng sedapkan bingka suji ni, akak pun dah pernah buat..Hamka mula2 tu tak suka sbb ada kerak hitam katanya...bila akak makan kerak, siaplah ijaunya di kejekannya..fanatik ijaulah katakan..hehehehe..
ReplyDeleteSalam Nieza,
ReplyDeleteLembut didalam, dan rangup di luar nampaknya, mesti bestkan..
Suka tengok gambar tukaq hadiah kat bawah tu.....cantikk2
anak akak cukup suka bingka ni.. boleh sekeping tu dia habis kann..
ReplyDeletesalam kenal niezza...boleh gak cuba buat bingka suji ni...selalu buat bingka tepung aje :)
ReplyDeleteSalam Nieza,
ReplyDeleteAkak datang bawak nasi ketumbar dengan ayam goreng nyonya nak tukar dengan bingka ni