9 Jun 2011

Macaron



Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua. Finally... dapat juga saya membuat macaron ni. Macaron ni adalah manisan, snek atau kudapan orang-orang perancis yang semakin hari semakin diminati di negara lain juga  walaupun rasanya yang manis. Percubaan kali pertama  juga saya membuatnya ni....walaupun rupanya tak cantik mcm orang lain  buat kan tapi satu kepuasan bila dapat buat sendiri. Sebelum ni kalau nak makan beli jer tu pun tak dapatlah nak beli banyak kalau kat sini sebiji dah berharga euro0.90 mahal tu dah ler kecik jer sebesar duit 50sen jer....kalau buat sendiri memang banyakla boleh dapat kan. Semangat ingin mencuba sendiri membuatnya yang membuatkan saya teruja sangat nak mencuba....dan hasilnya itu jerlah yang saya dapat.


Actually projek buat macaron ni last week lagi tapi dah sibuk-sibuk  terlupa nak n3 dan macaron ni pun dah abis dah pun bagi kawan-kawan rasa bawa masa gi  summer trip ngan kawan-kawan hari tu ....kalau simpan jer kat umah ni memang tak boleh abis pun dan kalau makan sampai abis maunya dapat diabetis ni...:D


So...abaikanlah rupanya yang tak cun ni yer....yang penting rasanya sedap...suka rasa almond tu dan inti nutella tu lagilah menambah kesedapan macaron ni. btw terima kasih pada mereka yang telah berkongsi resepi macaron ni ....saya copy resepi ni daripada Kak Yani dan Kak Ita jer ni. Tqvm to Kak Ita kerana berkongsi ilmu step by step untuk membuat macaron ni....izinkan saya berkongsi resepi disini pula.



Source: Kak YaniKak Ita  step by step Disini
Bahan-bahan(+-24 set,48 keping):
  • 2 biji (80gm) telur putih L size
  • 60gm gula kastor
  • 80gm almond powder
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila
inti :- sy guna nutella jer



Cara-cara: 
  1. Ayak almond powder dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. (  Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
** utk rujukkan sendiri lain kali:
  • kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
  • kurangkan suhu atau masa bakar
Saya hanya bubuh 2 warna saja pink dan ungu

gambar macaron dibawah tu setelah di piping sebelum bakar dan sedang dibakar.

53 comments:

  1. wah!!!!! tahniah nieza..cantik macarons mu itu..akak ni bila lagi ler?...sukanya tengok..cantik2..

    ReplyDelete
  2. Nangessss Tgk canteknyer akak
    Ai jer buat x jadik2 uwaaaa(@ ̄ρ ̄@)

    ReplyDelete
  3. mak aih!sedapnyeee...teringin nak rasa..kena cari nih!

    ReplyDelete
  4. k.nieza... comelnya macaron purpel pinky tuu.. hehe, cantik la k.nieza 4 ur 1st attempted:)

    ReplyDelete
  5. cantik dah tu...akak pun dah lama tk bermacaron ;-)

    ReplyDelete
  6. Cantik nieza...
    tapi mmg manis kan.. mmg boleh potong kaki klu makan selalu tau! tapi anak2 akak suka pulak..

    bunga tulip tu cantik lah.. suka tgk!

    ReplyDelete
  7. wahhh...cantik la maracon akak tu..
    mas juga tak sampai2 seru membuatnya...

    ReplyDelete
  8. cantiknya macaron, tahniah sebab berjaya walau first time buat... ni yang rasa nak cuba lagi skali ni ... :)

    ReplyDelete
  9. wow mengancam walaupon 1st time buat..akak dulu buat tak berapa menjadi sgt frust jugak tapi takpelah bolehlah nak makan anak beranak hehee

    ReplyDelete
  10. akak dah lama teringin nak buat macaron nieza..insyaAllah minggu depan mesti buat..:)

    ReplyDelete
  11. wow! nampak sedap dan cantik lah. miyo nak try lah. tapi try makan je la. try buat tak la kot. :D

    ReplyDelete
  12. Nieza, tu diaaaaaaaaaaa..menjadi jugak eh...akak jek mcm takut2 nak buat, dah la masa x berapa ada kat rumah..kang try buat, x jadi...adeeehh...bazir masa...wakkakaa...nak terus jadi jek akak ni..hehe

    ReplyDelete
  13. tq for sharing this recipe. kat luar jual mahalnya mak aiii..melampau betull

    ReplyDelete
  14. Nieza, cantik sangat2 macaroon tu..wah menjadi ngan moleknya...gambar pun cantik dan terang.

    ReplyDelete
  15. nieza....

    walau 2 warna.. rasanya dah okey nie.. percubaan yang terbaik..

    kalau ayu, rasanya tak menjadi.. hahhaha


    bagus gak yer, guna jer inti yang dijual...
    tak perlu susah nak fikir

    ReplyDelete
  16. ok la tu..cantik sangat..kalau kita entah jadi entah tidak...i like pink n purple....

    ReplyDelete
  17. Salam Nieza,

    Akak tengok dah cantik licin dah macaroon tu... kalau akak buat takut tak jadi bulat jer..hehehe.. teringin sangat nak cuba... tapi tak tau bila...

    ReplyDelete
  18. salam nieza... salam kenal.. wah menariknya nieza.. macaron tu comel2.. suka tegk bila la saya nak buat.. tapi bila manis ni slow sikit nak buat.. tapi suka tgk ramai dah buat

    ReplyDelete
  19. Salam kak nieza!!! waaahhhh macaron mu secantek tulip yg tgh posing tuuu ;-) tu tulip segar ke tulip kejung kak? hihihi... ni yg teringin nak buat mac lagi niiii :D

    ReplyDelete
  20. Cantik your macarons dear! Rajin ;)

    ReplyDelete
  21. assalam nieza..teringinnya nak rasa macaroon..tapi tak berani nak buat..bimbang tak jadi..
    walaupun macammana pun akak simpan resepi ye..

    ReplyDelete
  22. Salam Nieza,
    Wahhhh projek macaron Nieza dah menjadi nampaknya, cantik jer kejadiannya. bilala akak nak try, teringin sangat ni.

    ReplyDelete
  23. Salam nieza,
    Ok la tu. Cantik apa rupa kejadian si macaron ni.Saya ni dah lama belajarnya tp buat sendiri nya belum sampai seru..huhu

    ReplyDelete
  24. lagi sekali...makan reti la...hehe

    ReplyDelete
  25. bestnya nieza...
    calour pun sweeat...semanis macaron :)

    ReplyDelete
  26. assalam nieza cantiknyaaaa akak belum sampai seru nak buat kena tunggu cik KA dulu hehhe ntah bila ye nak sampai

    ReplyDelete
  27. Kak Nieza,
    Nampak comel je macaron nie..
    rasa tak sampai hati nak
    makan :P

    ReplyDelete
  28. Nieza...
    Cantiknyaaa...Macaron tu dan gaya hiasan Nieza..akak suka....kombinasi 2 color Macaron dan bunga tu mendamaikan dan sejuk mata memandang...he..he..

    ReplyDelete
  29. Br semlm wat n3 macaron,dah boleh lihat kat sini..sedap x?

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum nieza...
    wah dah buat dah yer nieza,..
    akak mmg suka tgk tp x reti nak buat gak.. takut2 x jadi.. :D. Akak nak ckit boleh x nieza.. ada lg x nie? hehehe

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum Nieza,
    uwaaaaa...cantiknya...akak gak yg tak terbuat2...bilalah nak cuba ni...mcm geram je nak mencuba...takut tak jadilah...

    ReplyDelete
  32. salam kenal.. rajin2, jemput singgah my blog (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca my experiences travelling ke 46 buah negara.. :)

    ReplyDelete
  33. sana sini org citer pasal macaron kan...tgk kak nieza punya, cun giler....hehe..

    ReplyDelete
  34. musim org buat macaron la ni :). ok la tu kak 1st time dah jadi molek gitu. nadiah tak pernah rasa lagi macaron. nak buat malas pulak :p

    p/s: ari tu nadiah ada copy paste resipi kat blog kak nieza ni. lupa nak bgtau. tq share byk resipi :)

    ReplyDelete
  35. Nieza! cantik lah! jeles betul la aii tengok org pandai buat macaron ni. mmg akan dicuba ni. kalau jadik aii post kalao x, ehehehe.. simpan je la makan sorang2. hihi...

    ReplyDelete
  36. pink purple! wah i like it ;) xpenah rs lg macaron ni. cm sodap jek ;)

    ReplyDelete
  37. salam nieza - hebat la tu cantik....apa...kak lina buat lagi teruk rupa nya...nak cuba lagi...tak ada kesempatan lagi

    ReplyDelete
  38. Kakak terpikatlah nieza. Lagi pulak masuk mangkuk cantik. Nak tahu kakak tak pernah buat lagi tau.

    ReplyDelete
  39. eh cantik dah ni sb ada kaki.Cm buat kali pertama teruk btok rupanya..kaki pun tak ada.Insyallah bila lapang lapang nnt nak cuba lagi:)

    ReplyDelete
  40. Nieza.....Assalamualaikumwbh dear....mm apa khabar? MMM thanks sbb sudi jenguk dapur ayu yang agak sepi tu...huk3!!!

    Anyway Nieza...nice macarons....mmm yummmeh!!!Winduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu kat nieza....

    Take care darling!

    ReplyDelete
  41. waaaaaaaaaaaaa.. cantik .. suke tgok warna2 tu semua.. terasa nk buat pulak

    ReplyDelete
  42. Sungguh marbeles Nieza jadinya, kak belum pernah cuba lagi...

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum Nieza...kiut miutnye macarons tu!! sgt2 menjadi walaupun 1st time buat, akak rasa mcm nak buat jugak tp x cukup bhn2 laaa...

    ReplyDelete
  44. mak ai, cantiknyer macaroon nieza ni...bila la k'ida nk dtg seru nk buat...

    ReplyDelete
  45. assalam nieza,sana sini dah wat macaron ni..akak ni tak smpai seru lagilah.kiut miut macaron nieza ni

    ReplyDelete
  46. sy teringin nk rasa macaroon neh..tp kan malas nk buat..

    ReplyDelete
  47. As'salam Nieza

    kenapa boleh teringgal tilet kapalterbang ni. orang semua dah samapi..adoiii.

    cantiknya Mac yang nieza buat ni, kak ct nak sangat buat tapi masih tak berani lah nieza..huhuhu. Mac ni manis eh nieza, kak ct ni manis2 ni macam seram seuk sikit lah. tapi nak jugak cuba..nak jugaaaaa.

    ReplyDelete
  48. wow! nieza, cantiknya kaler maler macaron ni. tertarik menarik & mmg da bomb la ini macaron... hehehe :)

    ReplyDelete
  49. memang tengah fofular macaroon ni.. tapi tak dapat nak rasa lagi.. tqs for the recipe, nak try la..

    ReplyDelete
  50. bilalah seru nk buat macaron ni nak sampai kat akak, nengok org punya cun2 semua..! rajin sungguh nieza ya.. kalau dkt blh gak ngendeng sikit ya..? heee..

    ReplyDelete
  51. Salam Nieza....

    Lama tak berkunjung kesini...agak sibuk...ermmmm...macaron....cantikkk....fav kak cek ...suka buat...walau pun byk jadi dari tak jadi...tahniah! atas kesuksesan buat macaron.... :)

    ReplyDelete
  52. tiap kali tengok kawan2 buat macaron ni memang teruja betul.. tp bila nak cuba buat sendiri masih ada rasa takut2.. hehehe.. takut tak menjadi.. cantik dah 2 warna yang nieza gunakan tu.. suka betul tgk..

    ReplyDelete
  53. besnyer macaron ! memang nak buat . thanks kak :)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers