500 gm daging dipotong nipis
1 s/b serbuk jintan manis
1 s/k serbuk jintan putih dibancuh dgn air
4 s/b minyak masak
5 s/b kicap pekat
1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan santan pekat
1 camca kerisik
1 batang serai yg diketuk
3 biji cili padi
Bahan Mesin
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
15 tangkai cili kering
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan jintan yg dibancuhkan hingga wangi.
3. Masukkan daging dan air asam jawa.... masukkan serai dan biarkan sehingga lembut.
4. Bila sudah lembut masukkan kicap, santan, dan lastly kerisik.
5. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak. Rasakan garamnya.
6. Bila telah masak boleh hidangkan.
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)