1 ikat kangkung segar
1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih(ditumbuk)
Segenggam ikan bilis/udang kering(ditumbuk)
1 sudu makan(atau lebih) belacan dibakar dan (ditumbuk)
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara-cara
Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.
Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
Masukkan garam . Kacau dan masukkan kangkung.
masukkan sedikit air jika nak berkuah.
Gaul rata dan kacau sehingga masak jgn terlalu lama coz nanti layu tak sedap dan bila sudah mendidih bolehla tutup api.
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)