Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Bertemu kembali dengan n3 masak-masak pula. Hari ni nak sharekan dessert yang dibuat semasa jamuan makan malam di rumah TYT duta yang lepas. Dah abis pun tapi baru berkesempatan nak sharekan resepinya kat sini. Panacotta ni memang enak dan sedap kalau dimakan ketika disejukkan.
Sebelum ni saya dah banyak kali juga buat panacotta dengan buah yang berbeza tapi resepi kali ni ada kelainan sikit kerana kandungan bahannya yang low fat. Memang sedap sangat.. Ok jom kita semak resepi kat bawah yer.
Resepi Raspberry Panna Cotta
Sumber: http:Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
10gm gelatin + (4 s/b air)
500ml susu
300gm buah raspberries
50gm creme fraiche rendah lemak
300gm buah raspberries
50gm creme fraiche rendah lemak
8s/b gula
1 sudu teh esen vanila
Cara-cara:
1. Masukkan gelatin ke dalam air sejuk yang cukup melepasi paras gelatin dan biarkan mengembang. Kemudian tutup dan biarkan ia direndam selama 5 minit sehingga lembut.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan panaskan dgn api sederhana hingga mendidih .
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya. Biarkan sejuk seketika.
4. Masukkan 200gm raspberries didalam penapis, kemudian tekan belakang sudu sehingga mendapat puree raspberry. Kemudian campurkan creme fraiche .
5. Tuangkan adunan susu ke dalam gelas yg sesuai dan bahagikan adunan mengikut bekas yang digunakan. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puree raspberry keatasnya dan hiaskan dgn buah raspberries yang segar diatasnya. Bolehlah dihidangkan.
rasa mcm nak sudu masuk mulut terus je :)
ReplyDeletehaha ..kalau boleh gitu memang senang kan kak..:)
DeleteAssalamualaikum Nieza..terliur lak pg2 tgk dessert, akak baru plan nak buat tiramisu ;)
ReplyDeletew.salam kak sofea, lama tak nampak akak online? harap akak sihat yer. tiramisu pun sedap tu:)
Deleteaduyaiiiii sedapnya...mmg tgh dahaga sekrg ni...bestnya kalau dpt mrasa utk membasahkan tekak ni...kt KL skrg mmg panas...
ReplyDeletebetul la kalau makan time cuaca panas memang sedap ni QH..:)
Deleteperhhh....menggoda betoiiiiiiii.......
ReplyDeletesaja jer nak goda Mas..hehe
Deletemorning kak nieza ^^ sgt omey panna cotta tuu.. walaupun tun x bape minta panna cotta nih, tp terliur jugak tgk yg akak buat nih.
ReplyDeletealahai kenapa tak minat tun...sedap ni cubalah buat dulu sure tun suka nanti:)
Deletesalam nieza...kros pun smlm tepek resepi panna cotta. 1st time buat tu tapi dah jatuh hati.hehe, cantik panna cotta nieza
ReplyDeletew.salam kak ros, memang sedap kan. saya byk kali dah buat kak..tak jemu kalau mkn ni:)
DeleteSalam Nieza..ku terpesona nengok panna cotta tu..sedapp...nye....
ReplyDeletew.salam kak, nanti akak cubalah buat pula:)
Deletesangat tirguda :)
ReplyDeletekalau kak Nor buat kita lak selalu tirguda..:)
DeleteDapnyerr kak,,,sejuk alur tekak..
ReplyDeletememang sedap..nanti akak cubalah buat pula:)
Deletesuka2 dah start panas mkn desert sejuk ni best jer biler lalu kot anak tekak ni
ReplyDeletecolor sangat menarik
betul kan ayu cuaca panas ni baru best mkn dessert gini kan..tq dear:)
DeleteWallaaa...segar dan nyaman rasanya...ehehe macam dah rasa la pulak rasberry panacotta ni...
ReplyDeletebetul rahel terasa sejuk jer tekak ni bila dapat mkn ni..rasanya masam-masam manis gitu:)
Deletesedap nya kalau pekena time panas2..hehe
ReplyDeletebetul,memang best layan masa cuaca panas ni:)
Deletenieza cyg..mesti sedap..simple jew kan..nnt akk nk try jgk..:)..owhhh skrg bz yer..ok la tc urself yer..
ReplyDeletere:aritu akk accdnt sikit jew..akk tgh drive ttba ada anjing lintas..pastu stop pulak kt tgh2 jln..aiiishh apa lg..org belakang sondol akk..mgkin dia x perasan akk stop..:)..x per la..apa2 pun yg penting akk selmat keta tu x per..boleh bikin..
ya kak zila mcm tu la sibuk dgn kerja persatuan kat sini jer kak.kalau tak ada apa aktiviti tu free jer la. alhamdulillah kalau akak selamat tu next time kena hatix2 yer drive tu:)
DeleteMemang best layan masa musim panas ni
ReplyDeletesetuju dengan nieda ..memang bestla:)
DeleteWallaaa.... sedapnyaaa, yummy!!
ReplyDeletetq kak Gee..memang sedap:)
Deletewahhhh... sedapnya...
ReplyDeleteya sedap mayang, nanti cubalah buat pula:)
Deletenyaman je rasa..yummeh! mana nak dapat rasberi macam tu kat m'sia ni kak? susah jgk nak cari tu..blueberi, malberi, strwberi biasa jgk jumpa..
ReplyDeleteakak pun tak tau ada ke tak kat sana cik wan..kalau tak ada boleh jer tukar dengan buah lain..tgk kat n3 akak yg lepas ada akak cuba buat guna buah lain:)
Deletesalam Nieza wah sedapnya semestinya akak tak pernah buat dan teringin dan merasa kesedapannya insyaallah nnt nak try la hee
ReplyDeletew.salam Kak Noor, ya memang sedap..nanti akak cubalah buat..sure akak pun suka juga:)
DeleteAssalamualaikum Niezza
ReplyDeletetelan air liur saya ...he he
w.salam atuk..maaflah buat atuk terliur pula kan:)
DeleteSAlam my dear.. wahh ada pinnacota laa.. waduhh sedapnya.. terasa sejuk sampai di tekak ni hah.. masa di MasterChef dulu yang rajin buat Pinnacota ni siapa tau.. Dr Ezani.. dan i orang pertama yang dapat sesudu dulu.. sesudu je sebab dia buat sikit.. kat sini ada banyak.. amik segelas bolehkan?? macehhh muahzzz
ReplyDeletew,salam kak sha, bestla akak dapat merasa tu. agaknya Dr.Ezani tak nak buat byk takut akak mkn byk kot nanti..hehe
DeleteCuaca panas hari ini memang sedap makan pinnacota.
ReplyDeleteKak Zai pernah cuba pinnacotta yang Nieza buat kalau tak silap buah kiwi kot,memang sedap.
betul kak zai...terasa sejuk jer tekak kan kalau mkn masa cuaca panas tu. akak dah cuba yer...sedap kan buah kiwi tu, masam-masam manis gitu rasanya.
Deletepergghhh.. meleleh tgk pannacota k.nieza, mkn time cuaca panas best ni! tringin nak wat, blueberry & strawberry ada tp creme fraiche xda, xpenah beli pon, guna yogurt ble kot..hehe
ReplyDeleteyogurt akak tak pernah cuba pula lyn tapi kalau tak ada creme fraiche lyn boleh guna resepi yg lain yg tak ada guna bahan tu. boleh tgk kat n3 panacotta yg akak pernah sharekan dulu yer:)
DeleteAssalamualaikum Mieza... sampai sini dah tengah malam, dah mula sejuk... kalau tak, nak cungkil terus skrin nak ambil segelas raspberry panacotta tu...sedapnya!
ReplyDeletew.salam kak, kalau boleh cungkil boleh jer kak..hehe
Deletegambar saja dah cukup menyelerakan :)
ReplyDeletetq sue:)
DeleteSalam Nieza...
ReplyDeletebest kan kat sana blh dpt fresh fruits..
sedap nyer sedap lagi kalau dpt merasa panacota nie hehehe
w.salam mama, ya kalau kena dgn musimnya memang best dpt layan buah fresh gini ..nanti mama cubalah buat pula:)
Delete