Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua
Bersua kembali dengan n3 masak-masak pula....buat kuih serimuka ni masa hari sabtu lepas lagi masa majlis makan-makan dan birthday party kat umah tapi baru hari ni berkesempatan nak share kat sini.
Kuih pun dah abis layan gambar dan resepi jer lah yer. Resepi kuih ni saya ambik kat dapur kak Yatie yang resepi asalnya dari chef Asma. Along Roz pun dah cuba kuih ni dan bagi siapa yang nak mencuba bolehlah mencuba. Memang sedap kuih serimuka ni sebab kena dengan selera saya. Saya memang suka kuih yang ada tepung kastard ni. Walaupun rupa kuih yang saya buat ni kurang cun tapi rasanya memang bestla...terima kasih pada chef Asma diatas resepi yg sedap ni. Terima kasih juga pada Kak Yatie, Along Roz dan semua yang telah berkongsi resepi ni dan izinkan saya berkongsi disini pula.
Resepi asal: Chef Asma,
Bersua kembali dengan n3 masak-masak pula....buat kuih serimuka ni masa hari sabtu lepas lagi masa majlis makan-makan dan birthday party kat umah tapi baru hari ni berkesempatan nak share kat sini.
Kuih pun dah abis layan gambar dan resepi jer lah yer. Resepi kuih ni saya ambik kat dapur kak Yatie yang resepi asalnya dari chef Asma. Along Roz pun dah cuba kuih ni dan bagi siapa yang nak mencuba bolehlah mencuba. Memang sedap kuih serimuka ni sebab kena dengan selera saya. Saya memang suka kuih yang ada tepung kastard ni. Walaupun rupa kuih yang saya buat ni kurang cun tapi rasanya memang bestla...terima kasih pada chef Asma diatas resepi yg sedap ni. Terima kasih juga pada Kak Yatie, Along Roz dan semua yang telah berkongsi resepi ni dan izinkan saya berkongsi disini pula.
Resepi asal: Chef Asma,
LAPISAN BAWAH:(loyang 10x10x2")
- 500 gm Beras Pulut
- 300 ml Santan Pekat
- 300 ml Air
- 2 sudu kecil Garam
- 20 gm Sagu kecil- rendam dgn air & pewarna merah/pink dan toskan
CARA2:
- Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
- Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
- Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
- Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
- Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.
LAPISAN ATAS:
- 250 gm gula kastor/halus
- 100 gm tepung kastard
- 400 ml santan pekat
- 400 ml Air
- 4 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam
- Beberapa titik Esen Vanilla
- Pewarna Kuning
CARA2:
- Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas) dan tapiskan.
- Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
- Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
- Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.
salam nieza...akk xpernah lg mkn serimuka yg ada sagu ni..mst best kan sbb kenyal2 gitu...
ReplyDeletew.salam kak liza, saya pun 1st time cuba buat ni kak...sedap juga nanti akak try lah buat pula:)
Deleteas-salam kak Nieza
ReplyDeletesedapnyer serimuka...cantik serimuka durian kak Nieza ni...
w.salam ady, tq mana ada durian pulak ni..bkn durian, serimuka delima la.ni mesti teringat nk mkn durian ni kan...hehe
Deletekak nieza..
ReplyDeletecantikknya serimuka tu...
tq mas...tapi sememeh juga ni..:)
Deletesedapnyer...sure berseri muka bila makan kuih ni...hehehe...
ReplyDeleteharap-harap pun mcm tu juga kak tapi seri masa mkn tu jer la kot..hehe
Deleteassalam nieza..cantik dah rupa kuih nieza tu.
ReplyDeletew.salam acik, tq tapi tu la belum berpuas ati lagi banyak lagi kena belajar ni:)
DeleteAssalamualaikum Nieza..Salam rindu jugak dari akak, lama rasanya tak tengok masakan Nieza. Lawa betul la serimuka delima ni, udah lama abisnya kuih ni kan! Untungnya kawan2 yg dtg rumah dpt mkn air tgn Nieza..akak pun rasa teringin dah ni..:))
ReplyDeletew.salam kak Azlina, salam rindu kak...ya la kak saya cuti blogging jap hari tu kena beri laluan pada perkara yg lbh utama.nanti akak cubalah buat pula..bagi saya lak rasa yer..hehe
DeleteAssalamualaikum Niezza
ReplyDeletemenarik....menyelerakan
w.salam atuk, tq:)
DeleteOoooo... tun ingatkan letak biji2 buah delima dlm tu. hehehe....
ReplyDeleteserimuka mmg sedap sgt! dh lama tun x makan. tunggu ada gathering2 baru buleh buat nih, kalau x mmg jenuh nk habiskan.
ishh... mana ada letak biji delima lak tun..namanya saja delima tapi guna sagu jer ni.akak pun sama kalau sajax2 buat nk mkn 2 org memang tak abis tu pasal buat masa kawan-kawan dtng umah.
Deletenieza.....
ReplyDeletebab2 serimuka, talam dan kuih yang lembik2 ayu mmg suka, dan teramat suka...
cantiknya nieza buat...kalau dekat, ayu tempah tau
tq ayu, sama lah kita suka kuih yg sama juga.apa lak nk tempah kalau ayu buat sendiri sure lagi sedap kan:)
DeleteNieza...
ReplyDeleteyang 3 ketul kat pinggan tu untuk Rahel kan?
alahai rahel semua dah abisla tak dptla nk kasi...hehe
Deletekak niza...saya memang teringin nak cuba kuih ni...pernah salin rasanya resepi ni kat blog kak ayu singapore...dari thn lepas lagi rasanya..tapi tak jugak buat2...hehehe..agak2 kalau nak selak balik buku resepi jenuh nak carik...hahahhah
ReplyDeleteyer ke q? akak pun simpan resepi ni dah lama dah tapi baru-baru ni jer berkesempatan nk cuba.
DeleteAssalamualaikum nieza...
ReplyDeletesalam rindu dr akak... nieza apa kbar skg? moga sihat sejahtera hendaknya..
ermm.. cantiknya nama kuih nie... warna nya pun cantik... rasanya pasti sedap kan nieza..
w.salam kak diana, salam rindu dr saya juga kak.alhamdulillah sihat kak..tq. ya sesedap nama kuih ni juga rasanya kak...:)
DeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeleterajinnya menalam..cantik kuih serimuka delima Nieza ni...rasa mcm nak wat skrng pulak..akak mmng suka sangat kuih2 mcm ni...tq sudi mencuba..
w.salam kak Yatie,buat kuih talam ni masa jamuan mkn kat umah minggu lepas kak..kalau nk saja-saja mkn susah juga nk abiskan ni.tq kak tapi tgk kuih talam yg akak buat lagi cun..btw, tq sharing yer kak saya pun suka buat kuih talamx2 ni..:)
Deletew.salam kak Ham, yer kak memang sedap nanti akak jgn lupa cuba lak yer:)
ReplyDeleteAs'salam Nieza
ReplyDeleteMaaf semlama tak sempat nak datang kesini, tertinggal kapal terbanglah..hehehe
sedapnya Nieza, k.ct pun suka makan serimuka ni. Kira lama juga tak makan kuih2 macam ni yang mengunakan beras pulut. kalau anak k.ct yang bongsu tu panggil kuih nasi ni Nieza..hehehe.
Insya'Allah nanti nak cuba dan buat resipi dari chef Asma ni..tq Nieza :)
Assalam nieza, sedapnya serimuka delima, cantik n menarik tgk. Mmg kreatif org2 ygmencipta resipi ni kan.
ReplyDeleteCantiknya kuih tu Nieza...yummy sangat. ;)
ReplyDeleteSedap topnya lemak2 manis...welcome back Nieza.
ReplyDeleteNampak colourful, tentu sedap.
ReplyDeleteDulu kak Zai selalu belajar dengan chef Asma.