Home

5 May 2010

Mee goreng mamak

Bahan
500 gm mee kuning
100 gm daging
Udang 200gm
4 keping kueh cucur udang
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi [potong kecil]
3 sudu cili mesin.
1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar [cincang halus]
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau [hiris nipis]

Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake, fish ball dan kuih cucur udang. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. siap dan hidangkan dgn daun bawang dan cili merah.

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)