Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua...n3 hari ni ceter pasal menu pisang lagi...lebihan pisang buat apam pisang tu ada lagi so jadilah kek chiffon pisang pula. Kek ni tersangatlah lembut macam span jer ...sedap lak tu memang tak rugi kalau nak mencubanya. Setengah loyang pun boleh diabiskan ni...haha memang tak sedar diri makan kek ni. Terpaksalah kayuh basikal laju sikit nanti...:D
OKlah.. tak mau celoteh panjang coz tuan umah bz sikit.....layan jerlah kek ni dulu yer....btw terima kasih kepada tuan empunya resepi dan mereka yang telah berkongsi resepi kek ni...izinkan saya berkongsi disini pula.
Resepi Asal : eggplant10
Bahan- Bahan A :
- 4 kuning telur
- 20g gula
- 50g minyak sayuran
- 150g pisang
- 110g tepung gandum
Bahan B :
- 4 biji putih telur @ (160 gram)
- 60g gula
- 1/4 sk krim of tartar
- Bahan C :
- Kismis
- Tomato (potong nipis) - nieza tak bubuh pun
- Ceri Hijau Merah - potong kecil
- choc chips
- Panaskan oven suhu 160.
- Pukul kuning telur dan gula hingga gula hancur@larut. Masukkan pula minyak dan pisang yang sudah di lenyek. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau sebati dan ketepikan.
- Mangkuk lain, pukul putih telur, gula dan cream of tartar hingga meringue@soft peak.
- Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam mangkuk kuning telur tadi dan kaup balikkan menggunakan rubber spatula.
- Tuang adunan ke dalam mangkuk baki putih telur 2/3 tadi dan masukkan skali buah2an campuran. kaup balikkan lagi sebati. Jangan over mix yer..
- Tuang terus ke dalam loyang chiffon (loyang tak perlu di gris!) dan bakar selama 45min dengan suhu 160.
- Terbalikkan atas redai sejurus keluar dari oven. Dah sejuk baru sisipkan kek dari loyang. Potong dan hidangkan.
Assalamualaikum Niezza
ReplyDeletemintak cikettt
Wassalam
Best nye jalan jalan mancing bawak kek span pisang ni..bau harum u
ReplyDeletewahh.. mencipon kek pisang pulak ye.. sedapnyer~
ReplyDeletemenengok aje sudah nmpk sedap..apatah kalau bleh merasanya hehehe..cantik SM yg nieza gunakan tu
ReplyDeleteNieza...chiffon pisang pulak...ermm.nampak gebu & soft...share resepi ya..
ReplyDeleteAssalamualaikum Nieza,
ReplyDeleteseronoknya pergi memancing,lepas tu buat kek cifon....dh lama knur tk buat cake cifon...nk ngendeng nieza seketui la.
Saya suka makan cake..
ReplyDeleteP/s: "Like" "Like" "Like" :)
Salam k.nieza, hamboiiii gebu sungguh aih kek ni, satu g cantikknye mould knieza tu, kaler pink lagi:)
ReplyDeletecantik ler...kek cantik..mould kek tu pun comel..suka tgk kek niza ni...buah2 tu berselerak...tak mendap
ReplyDeleteK'ida ada cream of tartar...nk mencipon belum ada seru...bila ntah?
assalam,
ReplyDeletekita pun suka buat kek pisang tapi belum mencuba tahap segebu ini...
As'salam Nieza
ReplyDeletepatut ler ada bau2 kek pisang menusuk hidung, rupanya nieza yang masak..hihihi
Lembut eh nieza :) I like..yummyyy
Kak Nieza,s/m pon cantik,kek pon nmpk sedap ajer..Klw dekat leh tuka2 pinggan kan,hihi..
ReplyDeleteapa apa saja tentang pisang Cm suka.Jika kek camni ampun.. 1/2 loyang sendiri makan boleh habis hihi.
ReplyDeleteSalam nieza... Bestnya nampak kek ni... Tentu sedap sebab chiffon rasa pisang.. Bestnya mancing.. Tambah ramai2
ReplyDeletecantiknyaaaaaaa..bekas tu nieza..
ReplyDeletekehkeh....keknya laaagi cantk..memang best kek ni..akak pernah buat dulu tapi tak berapa nak cantik tu yg tak pernah post entri tntg kek ni..kita tuko ya nieza..tapi kali ni akak bawak roti..hehe
cantikkkkkkk.....
ReplyDeletenak ngendeng sepotong dua kak....
sedappnya tengok.....
lama dah mas tak mencipon...
bila nak rajinn ni...
cantikkk nya...
ReplyDeletesure bestkan
akak perhatikan...semua yg nieza masak semua cantik2 :)
suka akak tengok... :)
miyo tgk kek yang akak buat comel2 la..mst sedap kan..nnt nak cari bini yang panadai msk mcm akak la.. :D
ReplyDeleteNieza, yg keras2 tu yg sedap. hehe.. byk bahan tmbahan mesti jd lagi sedapkan!
ReplyDeletenieza..kenapa semua yang nieza buat cantik2..gebunya...kalau jadi jiran nieza sah beruntung
ReplyDeletesalam nieza..
ReplyDeleteakak pun dah cuba kek chiffon ni.. mmg sedap dan lembut...
cantik acu yg nieza guna tu... geram tengok!
gerenti sedaaaapppp.... kalo dekat, nak mintak sikit..
ReplyDeleteKakak hairan betul lihat org rajin baking-membaking. Jeles pun ada juga. Masa tengok macam nak baking tapi bila dah sampai rumah tak jadi...
ReplyDeleteSalm kak nieza!!!!! sedapnyerrrrr!!!!!! kita mmg suke bau2 pisang gini :D kek cipon ni kalau mkn mmg tak hengat dah nak abis sepruh loyang! sbb dia ringan tu yg tak sedor tu bila makan :D
ReplyDeleteAssalammualaikum Nieza,apa kabar? baru berkesempatan jln2 rumah kwn...baru selesai mengemas.
ReplyDeletebyk entry Nieza yg akak tertinggal..nantilah pelan2 dtg tengok lagi. kek chiffon belum pernah buat lagi...nampak lembut.bekas tu yg cun...
Nice shots!KH suka tgk..akak amik pic sendiri ek (eh KH adik ke KH kakak?hehe suka2 je panggil akak.,hik)
ReplyDeletecantik n gebusss je kek pisang chiffon nieza tu, sedapnya
ReplyDeleteuishh tertinggal ketapi ni.. kek cipon bakar dlm SM ya.. cantik tu.. licin mulus jer outcome dia.. cantiknyer nieza SM tu.. huwaaaaaaaaaaaaa... :)
ReplyDeletecantiknya kek tu nieza... comel gitu... ^_^
ReplyDelete