Home

30 Jun 2010

Udang Goreng Mentega


Bahan
300 gm Udang sederhana besar - dibuang kulit dan di cuci bersih
2 biji Telur - dikacau hingga pecah
Daun Kari (1 tangkai)
1 sudu kecil rempah kari daging
5 biji Cili Padi - dihiris nipis
3 ulas Bawang Merah - dicincang halus
2 ulas Bawang Putih - dicincang halus
1/4 cawan Stok Ayam
3 sudu mkn Mentega
Serbuk Lada Putih
Gula
Garam

Cara:
1. Goreng udang dalam minyak panas selama 1 minit. Angkat dan ketepikan.
2. Kurangkan minyak dan masukkan mentega.
3. Setelah mentega cair, masukkan telur dan kacau rata.
4. Masukkan bawang putih, bawang merah, stok ayam, cili padi, daun kari, garam, serbuk lada putih, dan gula.
5. Apabila naik bau dan daun kari sedikit layu, masukkan udang
6. Gaul sebati dan hidang.

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)