Bahan A
3 ekor ikan merah saiz kecil
4 keping asam keping
1 s/b asam jawa
2 cawan air
1 labu bawang besar dipotong gelang
minyak
garam
gula sedikit
kunyit serbuk untuk menggoreng ikan
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
sedikit belacan
Cara
1. Ikan dicuci bersih. Toskan
2. Masukkan sedikit garam dan kunyit kedalam ikan dan lumurkan sebelum menggoreng.
3. Panaskan kuali dan gorengkan ikan dalam minyak.
4. Tinggalkan minyak anggaran untuk menumis sambal dalam kuali.
5. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi. Kacau rata.
5. Masukkan gula dan air asam jawa
6. Masukkan ikan dan biarkan mendidih.
7. Masukkan bawang besar dan perlahan api.
8. Masak dengan api perlahan sehingga naik minyak.
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)