Home

29 Jun 2010

Sambal Tumis Ikan Merah

Bahan A
3 ekor ikan merah saiz kecil
4 keping asam keping
1 s/b asam jawa
2 cawan air
1 labu bawang besar dipotong gelang
minyak
garam
gula sedikit
kunyit serbuk untuk menggoreng ikan

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
sedikit belacan

Cara
1. Ikan dicuci bersih. Toskan
2. Masukkan sedikit garam dan kunyit kedalam ikan dan lumurkan sebelum menggoreng.
3. Panaskan kuali  dan gorengkan ikan dalam minyak.
4. Tinggalkan minyak anggaran untuk menumis sambal dalam kuali.
5. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi. Kacau rata.
5. Masukkan gula dan air asam jawa
6. Masukkan ikan dan biarkan mendidih.
7. Masukkan bawang besar dan perlahan api.
8. Masak dengan api perlahan sehingga naik minyak.

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)