Home

13 May 2010

Pajeri nenas

Bahan

1/2 biji nenas dipotong kecil
2 cawan santan pekat
1 inci halia 
4 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1 sudu besar udang kering ditumbuk
1 inci cm kulit kayu manis
5 sudu besar rempah kari ikan dan dibancuh dengan air
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara membuat
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan pecah minyak.

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)