Home

7 May 2010

Ayam Panggang



Bahan-bahan
1 ekor ayam

Bahan-bahan mesin
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam/ serbuk perisa ayam
2 sudu besar kicap pekat manis boleh juga digantikan dgn gula
2 sudu besar herba campuran
1 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar
Sedikit mentega

Cara-cara
1. Campur kesemua bahan yg dikisar dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam-2 jam.
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.

2 comments:

  1. salam, bab masakan ayam ni mmg favorite sya...boleh la ye Nieza saya copycat resepi2 yg ada kat umah u..anak2 kalau lauk ayam laju je depa.

    ReplyDelete
  2. w.salam....sila-sila yer...selamat mencuba:)

    ReplyDelete

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)