Home
▼
7 May 2010
Ayam Panggang
Bahan-bahan
1 ekor ayam
Bahan-bahan mesin
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam/ serbuk perisa ayam
2 sudu besar kicap pekat manis boleh juga digantikan dgn gula
2 sudu besar herba campuran
1 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar
Sedikit mentega
Cara-cara
1. Campur kesemua bahan yg dikisar dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam-2 jam.
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
salam, bab masakan ayam ni mmg favorite sya...boleh la ye Nieza saya copycat resepi2 yg ada kat umah u..anak2 kalau lauk ayam laju je depa.
ReplyDeletew.salam....sila-sila yer...selamat mencuba:)
ReplyDelete