Home

12 Apr 2010

Talam Pisang


Bahan A
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung kanji
4 cawan santan
4 biji pisang dipotong kecil
1 sudu garam

Bahan B
2 cawan santan
1 cawan gula pasir
1/2cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
5 biji telur ayam
sedikit pewarna kuning

Cara buat:
1.campurkan semua bhn A
2.kacau dan masak atas api sederhana panas..bila agak pekat,tuangkan ke dlm loyang dan kukus 15minit.
3.sementara itu,campurkan semua bhn B.Tapiskan terlebih dahulu
supaya tidak bergentil dan kemudian kacau atas api.Letakkan pewarna kuning dan bila agak pekat tuangkan bhn B ke loyang bhn A yg dikukus tadi...pastu kukusla hingga msk...selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)