1/2 paket bihun ] rendamkan beberapa jam
2 s/b kunyit ]
Bahan Kuah
1/2 ekor ayam dipotong kecil ataupun boleh tukar daging muda jika suka
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
garam
air secukupnya
Bahan Hiasan
daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
lobak asin cincang
bawang goreng
cili merah [hiriskan]
limau kasturi [belah 2]
Sos Cili
Bahan
10 biji cili merah
1 bawang putih
1 s/b cuka
garam
gula dan air
Semua bahan dikisar halus dan masakkan sahingga mendidih dan pekat
Cara
1. Rebuskan bahan kuah sehingga ayam betul-betul lembut.
2. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan.
3. Masukkan bihun serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
4. Hidangkan,
No comments:
Post a Comment
sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)